La Moncloa aposta per compaginar l’entesa amb ERC amb els suports de Cs

Montero retreu el ‘no’ del PP a la pròxima pròrroga de l’estat d’alarma i acusa Casado de buscar una desescalada caòtica

Publicitat

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimarts que el seu executiu vol “consolidar” la majoria que conformen les forces que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, però alhora té “vocació” d’ampliar-la amb el suport de Ciutadans a les seves mesures. Una aposta que segons Montero és normal “en un moment en què el país pateix una pandèmia sanitària”. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuneix aquest dimarts telemàticament amb la líder de Cs, Inés Arrimadas. Sobre la taula la possibilitat que Cs doni suport a una nova pròrroga de l’estat d’alarma i eventualment als pressupostos generals de l’Estat per al 2021.
A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha assegurat que el “diàleg” del govern espanyol amb les forces que –com ERC- van propiciar la investidura de Sánchez és “constant i fluït”, però això no descarta sumar a aquesta majoria altres forces com Ciutadans.

“Podem coincidir o no en algun tipus de legislació que es plantegi, però la nostra vocació és ampliar aquestes majories”, ha afirmat la portaveu del govern espanyol.

Segons Montero, això significa que l’executiu busca “consolidar” la majoria de què disposa i “intentar convidar a altres formacions polítiques a que realment puguin posar la seva capacitat i talent a disposició de la ciutadania”.

Aquesta voluntat de suma amb Ciutadans, ha afegit la portaveu del govern espanyol, val “tant per les lleis que queden per venir com pels projectes de pressupostos” i “tot allò que està per venir en els pròxims mesos i anys que ens permeti que un cop superat el sacseig de la pandèmia aparquem aquestes diferències i ens posem en camí”.

Publicitat

Per fer-ho possible el govern espanyol “compta amb els que habitualment té diàleg i que van donar suport a la investidura de Sánchez” però també “hi estan convidades el conjunt de les formacions polítiques, especialment les que han manifestat la seva voluntat d’arribar a acords, n aquest cas Ciutadans”.

Retreu el ‘no’ del PP

Montero també ha retret al líder del PP, Pablo Casado, que hagi anunciat el ‘no’ de la seva formació a la pròxima petició de pròrroga de l’estat d’alarma per part del govern espanyol, cosa que previsiblement tindrà lloc la setmana que ve al Congrés. Segons la portaveu del govern espanyol amb aquesta decisió Casado s’allunya del consens internacional i aposta per sortir del confinament de forma desordenada.

En aquest sentit ha recordat que només hi ha dues maneres de mantenir les mesures de confinament, o bé amb l’estat d’alarma, cosa que implica deixar la decisió a mans del Congrés, o bé amb legislació ordinària. “No podem entendre que el principal partit de l’oposició no vegi que l’estat d’alarma es el que permet lluitar contra el virus de manera més efectiva”, ha sentenciat.

Montero ha contraposat el criteri de Casado al d’alguns dels presidents autonòmics governats pel PP. Segons la portaveu del govern espanyol aquests presidents “saben” que l’estat d’alarma és “fonamental” perquè si no tampoc serien capaços de governar les mesures de desescalada als seus territoris.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes