Marta Rovira alerta que “s’ha aprofundit” el conflicte polític amb l’Estat

La secretària general d'ERC creu que en els pròxims mesos s'ha d'abordar amb JxCat si es pot reconstruir la lleialtat

Publicitat

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, creu que s’ha entrat en una fase de desconfinament i que “s’ha d’aturar l’estat d’alarma”. Tot i que ERC decidirà en reunions internes el sentit del vot del partit a la nova pròrroga, Rovira ha avançat, en una entrevista va Ràdio 4, que aquest és el sentiment majoritari a les files republicanes. Segons la secretària general, el conflicte polític s’ha “aprofundit” amb la gestió del govern espanyol de la crisi del coronavirus. I s’hi ha referit com “l’atac més fort” que han viscut les institucions després de l’aplicació del 155. D’altra banda, ha considerat que JxCat i ERC han de parlar en els pròxims mesos de si es poden reconstruir relacions de lleialtat política i del model de reconstrucció.
Rovira veu lògic que tots el esforços se centrin en la crisi sanitària per combatre el coronavirus, però demana que “de seguida que es pugui” els dos socis del Govern, JxCat i ERC, seguin a parlar sobre la situació de confiança i lleialtat que es troben. En aquest sentit, ha subratllat que la crisi de la covid-19 “no pot servir d’excusa” per no parlar en els pròxims mesos dels diferents temes que hi ha sobre la taula.

“De seguida que es pugui hem de parlar d’espais de confiança, de la sensació de deslleialtat que massa sovint tenim i de quines complicitats hi ha. Em sembla que hem d’assumir amb maduresa política la situació”, ha afegit per després subratllar que “la sensació de clima de deslleialtat persisteix”.

Entre els temes que Rovira situa per abordar amb JxCat hi ha com s’ha de recuperar el diàleg amb l’Estat i el model de reconstrucció que cal aplicar per aixecar el país. Sobre aquesta darrere qüestió, Rovira ha defensat que ERC no vol que es repeteixi el mateix model de la sortida de la crisi financera del 2008 i ha defensat que ara cal més inversió pública.

La secretària general dels republicans ha recordat que abans de la crisi del coronavirus, el Govern havia anunciat eleccions per una situació de “no entesa i trencament” i ha assenyalat que hi ha pendent la sentència sobre la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, que podria marcar el calendari. De tot plegat, Rovira creu que se n’ha de parlar i ha avisat que “no pot ser que unes eleccions es converteixin en un element partidista”. En aquest sentit, ha refermat que la pandèmia no ha resolt la situació dins del Govern.

Publicitat

Pel que fa a la votació aquesta setmana al Congrés sobre una nova pròrroga de l’estat d’alarma, Rovira ha defensat que “les coses han de canviar moltíssim”. Ha carregat contra “l’abús de la centralització” de l’Estat i de les “decisions unilaterals”. Segons ha assenyalat, ara s’ha entrat en una altra fase diferent, de desconfinament, i ha apostat per “aturar l’estat d’alarma i tot el que no ha funcionat”.

La secretària general ha dit que no vol avançar el sentit del vot d’ERC al Congrés perquè la decisió s’ha de prendre en reunions internes, precisament avui es reuneix la permanent del partit. Però ha afirmat que el sentir majoritari de les persones d’ERC que estan Govern i de les que estan dins l’organització és que ara hi ha una nova fase i que no es poden cometre els mateixos errors. I és que, segons Rovira, el govern espanyol ha pres “decisions polítiques” i ha dit que ‘no’ a les propostes del Govern fonamentades en criteris científics perquè venien de Catalunya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca