“S’intensifiquen” les altes hospitalàries a Catalunya

S'han realitzat 123.000 proves PCR de diagnòstic de Covid-19

Publicitat

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha anunciat aquest dilluns que s’han “intensificat” les altes hospitalària de pacients amb Covid-19 amb una mitjana diària de 800 persones en els últims quatre dies.

Ho ha explicat en roda de premsa telemàtica en la qual també han participat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Mertixell Budó, i el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch.

Vergés ha explicat que des de l’inici de la pandèmia a Catalunya s’han realitzat 123.000 proves PCR –més de 21.500 en residències–, amb les quals s’han diagnosticat 42.610 casos positius de coronavirus SARS-CoV-2.

Ha destacat que aquesta setmana s’activa el programa Orfeu que han impulsat conjuntament amb la Conselleria d’Empresa i Coneixement de la Generalitat per disposar de fins el 170.000 test diagnòstics en les properes sis setmanes.

Publicitat

Així mateix, ha insistit que la pressió assistencial en les Unitats de Cures Intensives (UCI) “baixa molt lentament”, segueixen al 70% de la seva capacitat i ha recordat que s’ha triplicat el nombre de llits per donar resposta a la pandèmia.

Respecte a la situació dels centres residencials, Vergés ha detallat que 1.486 residents estan hospitalitzats, 555 han tornat a casa i 55 han estat resituats; a més de la intervenció en sis residències que estan experimentant un canvi en l’entitat gestora i més de 200 que estan en procés de desinfecció.

Eines per a la comunicació

Perquè els pacients es puguin comunicar amb la seva famílies, han arribat 900 mòbils als centres hospitalaris i 1.000 més en centres residencials, a més es distribuiran 338 ‘tablets’ per a sociosanitaris, 140 per a residències i 200 més a hospitals i altres centres, ha detallat Vergés.

S’ha posat a disposició un total de 600 càmeres web per donar servei a 1.200 professionals de l’atenció primària: “Metges i pacients podran veure’s les cares i fer visites mèdiques sense haver de desplaçar-se al centre d’atenció primària (CAP)”, ha afegit.

Respecte a les visites relacionades amb el coronavirus, Vergés ha explicat que “l’atenció primària fa un 74% d’atenció telefònica, un 9% presencial i un 14% a través de tecnologies de la informació i la comunicació”.

Passaport immunitari

Sobre la possibilitat d’impulsar un passaport immunitari recollit en un pla anunciat pel President del Govern, Quim Torra, el diumenge, Vergés ha defensat que encara està en debat “aquí i a Europa, i s’ha de tenir en compte el component ètic, els drets i les llibertats”.

A més, la consellera ha afegit que han d’analitzar fins a quin punt aquestes mesures es poden implantar per controlar l’epidèmia i no a la societat.

Vergés no s’ha mostrat ni a favor ni en contra de la iniciativa, però ha assegurat que “és un debat que s’ha de fer” per recollir totes les conclusions.

“Inclou molts aspectes com a criteris bioéticos, respectar la privacitat de les persones, la gestió de dades sanitàries que són d’alta protecció, entre altres. Veurem si és la millor opció”, ha resolt.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes