“Espanya lidera el rànquing d’empresonament d’artistes al món”

L'eurodiputada d'ERC demanarà a l'executiu europeu que protegeixi la llibertat d'expressió artística

L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, ha anunciat que denunciarà a la Comissió Europea que “Espanya lidera el rànquing d’empresonament d’artistes al món”. Segons l’ONG internacional Freemuse, l’estat espanyol té 14 artistes presos, una xifra que el situa per davant de l’Iran, Turquia i Birmània. Per això, Riba portarà aquest estudi a l’executiu europeu “per saber què pensa sobre aquestes dades tan preocupants”. A més, l’eurodiputada d’ERC demanarà a l’executiu europeu que protegeixi “la llibertat d’expressió artística a Europa”. “Sis països concentren gairebé la meitat dels casos de restricció de llibertat en l’àmbit musical i, malauradament, Espanya, n’és un d’ells”, lamenta, destacant que és un fet “gravíssim”.

Publicitat

Segons Freemuse, Espanya encapçala el rànquing d’estat amb més artistes a la presó. A partir d’una anàlisi d’uns 700 casos arreu del món, Freemuse ha identificat un total de 71 artistes empresonats arreu del món, la majoria per “criticar el govern”. Tanmateix, Freemuse no inclou Espanya entre els països que més preocupació generen per la vulneració de la llibertat d’expressió artística i on sí que hi ha França, Estats Units o Turquia.

Freemuse alerta que el nacionalisme i el populisme han comportat un augment de les restriccions a les expressions artístiques i destaca el “deteriorament important” als països on tradicionalment s’ha protegit aquest dret. La música segueix sent la més censurada representant el 32% dels casos, però l’art visual la segueix de prop amb un 26% dels casos.

El cas d’Espanya

Segons l’ONG, un total de 14 artistes empresonats a Espanya s’han vist afectats per “un mal ús de les lleis antiterroristes”, però no detallen qui són exactament. “Les ambigües definicions de terrorisme permeten als governs investigar artistes amb acusacions d’enaltiment del terrorisme, tal com es veu a Turquia i Espanya”, apunta l’informe.

L’informe de Freemuse també posa com a exemple Espanya de la censura per motius religiosos en l’àmbit artístic. L’entitat alerta que aquest tipus de repressió es pot incrementar si el partit ultra Vox “continua construint el seu electorat entre els conservadors catòlics més durs i els nacionalistes més favorables a recentralitzar Espanya”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes