Parir a l’Hospital d’Igualada, epicentre del brot de coronavirus

El centre adapta els protocols per intentar que mares i nadons hi passin el menor temps possible

Publicitat

La vida s’obre camí a l’Hospital d’Igualada malgrat que aquests dies s’ha convertit en epicentre del brot de coronavirus més important de tot el país. S’han anul·lat totes les intervencions no urgents, però a maternitat no hi ha interrupcions possibles. Per això, les sales de part s’han convertit en zones aïllades i es prenen totes les precaucions possibles, com si es tractés de “zones positives per coronavirus”, segons han indicat fonts sanitàries a l’ACN. La premissa és que tant mares com nadons passin el menor temps possible al centre mèdic. Totes les embarassades consultades coincideixen en què, malgrat la situació, estan tranquil·les perquè confien en els professionals de l’Hospital.

L’Hospital d’Igualada ha adaptat els protocols de la unitat de maternitat per reduir al màxim el temps que les dones es queden a la sala de parts i, una vegada han tingut el fill, ja no ingressen a la planta de maternitat. Pediatres i metges donen “altes precoces” tant a mares com als lactants amb la premissa que, des de l’hora del naixement i fins a l’alta hospitalària, passin aproximadament vuit hores en casos de parts vaginals i sense risc associat, minimitzant així el risc d’exposició a la covid-19.

Els protocols s’adapten en funció de cada dona i del risc associat al naixement. En aquest sentit, especifiquen que no se segueixen les mateixes mesures si és un primer fill que un segon, per exemple. També se segueixen procediments específics en casos de cesàries o parts induïts. És el cas de la Maria, veïna d’Igualada, a qui la setmana passada li havien de provocar el part perquè ja estava embarassada de 40 setmanes. “Entre l’Hospital i nosaltres, vam decidir anul·lar la inducció per tal d’estar el mínim d’hores a l’hospital”, ha explicat.

També a l’Ivet, que està a la recta final del seu embaràs, li han posposat dos controls per temes de seguretat, però se sent tranquil·la perquè totes les proves importants ja les hi havien fet abans del confinament. “El meu embaràs no s’ha vist molt afectat pel coronavirus, de moment”, ha reconegut.

Publicitat

Des de l’Hospital s’ha ofert un telèfon a les embarassades on han de trucar en cas de posar-se de part. Un cop al centre mèdic, les fan passar per una entrada que es troba completament aïllada.

El funcionament dels controls prenatals també han canviat. Algunes de les consultes que no requereixen cap prova associada es fan per telèfon i es manté el contacte amb les futures mares per via telemàtica. És el cas de la Maria, a qui l’última visita de la llevadora es va fer per telèfon, o el de l’Alba, a qui la primera visita també ha estat per via telefònica.

Les ecografies ja no es fan a l’Hospital d’Igualada, on tenien lloc habitualment, i des de fa uns dies s’han traslladat al CAP de Vilanova del Camí.

“El postpart és el que ens entristeix més”

Les embarassades amb qui ha parlat l’ACN no se senten més intranquil·les pel fet d’haver de parir a l’Hospital d’Igualada. “Estem tranquils. Des del minut zero ens han tranquil·litzat, ens han explicat i ens han aconsellat. Estem en contacte, i el tracte és de deu”, ha explicat l’Ivet.

El que més preocupa a l’Ivet és com serà el postpart i reconeix que és el que més l’entristeix. “El més probable és que el confinament continuï, i això ens entristeix, l’aïllament per no poder ser a prop dels amics, els pares, i els avis. Haver de seguir aïllat, serà el més dur”, ha subratllat.

A la Maria li han dit que, durant el postpart, eviti sortir i òbviament qualsevol contacte amb altres persones. Això vol dir, per exemple, que serà ella qui portarà el control del pes del seu nadó, des de casa.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes