El CoNCA demana un “programa de supervivència” per la cultura que convoqui totes les administracions

L'ens constata que el sector és "un malalt de risc" que ara ha d'entomar els efectes "catastròfics" del coronavirus

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) fa un crit d’alerta a totes les administracions públiques perquè dissenyin un “programa de supervivència” per al sector cultural. L’ens constata que el món de la cultura era ja “un malalt de risc” i que ara haurà d’entomar els efectes “catastròfics” del coronavirus. Per això, demanen que es constitueixi una taula mixta de coordinació entre representants del sector i els departaments de Cultura, Economia i Treball des d’on prendre “mesures” i fer-ne seguiment. També reclamen un acord entre les diferents administracions catalanes (Govern, Ajuntaments, Diputacions i Consells Comarcals), en contacte Catalunya enfora amb el govern de l’Estat i la Comissió Europea.

Publicitat

“Considerem inexcusable que tots els nivells de govern, nacional, estatal i europeu, així com local i supralocal, situïn avui la cultura entre els sectors més perjudicats per l’epidèmia i més necessitats de suport vital urgent. I que, per aquesta raó, esdevingui un dels objectes prioritaris del rescat financer i de les polítiques d’emergència que cal emprendre”, proclama el CoNCA en un comunicat fet públic aquest divendres.

La precarietat endèmica del sector se suma als efectes de la crisi del coronavirus, “amb la suspensió massiva i sine die d’activitats i programacions, amb l’esfondrament del consum cultural, amb una caiguda a plom de l’ocupabilitat i amb la fallida previsible, si no s’hi posa remei, d’empreses petites o grans, de serveis culturals, d’entitats del teixit associatiu i d’arrel comunitària, de grups artístics, etc”.

Al parer del CoNCA, la a totalitat del sector cultural “avui hauria de ser declarat zona catastròfica”. Un sector, afegeixen, que constitueix el 3,4% del PIB estatal i el 3,6% de l’ocupació (700.000 professionals), i que és “abans que res, un bé de primera necessitat, condició ineludible de la cohesió social, del progrés humà i d’una ciutadania lliure i responsable”.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) s’ofereix al Govern de la Generalitat i a les altres administracions per ajudar a articular aquest “programa de supervivència” cultural i artística tant en el marc de la taula mixta de coordinació com en el marc de l’acord entre administracions catalanes, els dos espais d’actuació que proposa el mateix ens.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca