El CoNCA demana un “programa de supervivència” per la cultura que convoqui totes les administracions

L'ens constata que el sector és "un malalt de risc" que ara ha d'entomar els efectes "catastròfics" del coronavirus

Publicitat

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) fa un crit d’alerta a totes les administracions públiques perquè dissenyin un “programa de supervivència” per al sector cultural. L’ens constata que el món de la cultura era ja “un malalt de risc” i que ara haurà d’entomar els efectes “catastròfics” del coronavirus. Per això, demanen que es constitueixi una taula mixta de coordinació entre representants del sector i els departaments de Cultura, Economia i Treball des d’on prendre “mesures” i fer-ne seguiment. També reclamen un acord entre les diferents administracions catalanes (Govern, Ajuntaments, Diputacions i Consells Comarcals), en contacte Catalunya enfora amb el govern de l’Estat i la Comissió Europea.

“Considerem inexcusable que tots els nivells de govern, nacional, estatal i europeu, així com local i supralocal, situïn avui la cultura entre els sectors més perjudicats per l’epidèmia i més necessitats de suport vital urgent. I que, per aquesta raó, esdevingui un dels objectes prioritaris del rescat financer i de les polítiques d’emergència que cal emprendre”, proclama el CoNCA en un comunicat fet públic aquest divendres.

La precarietat endèmica del sector se suma als efectes de la crisi del coronavirus, “amb la suspensió massiva i sine die d’activitats i programacions, amb l’esfondrament del consum cultural, amb una caiguda a plom de l’ocupabilitat i amb la fallida previsible, si no s’hi posa remei, d’empreses petites o grans, de serveis culturals, d’entitats del teixit associatiu i d’arrel comunitària, de grups artístics, etc”.

Al parer del CoNCA, la a totalitat del sector cultural “avui hauria de ser declarat zona catastròfica”. Un sector, afegeixen, que constitueix el 3,4% del PIB estatal i el 3,6% de l’ocupació (700.000 professionals), i que és “abans que res, un bé de primera necessitat, condició ineludible de la cohesió social, del progrés humà i d’una ciutadania lliure i responsable”.

Publicitat

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) s’ofereix al Govern de la Generalitat i a les altres administracions per ajudar a articular aquest “programa de supervivència” cultural i artística tant en el marc de la taula mixta de coordinació com en el marc de l’acord entre administracions catalanes, els dos espais d’actuació que proposa el mateix ens.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes