Catalunya viurà un episodi de pluges intenses i esteses a quasi tot el territori

Les precipitacions se centraran principalment al Pirineu i al sud del país i dimecres millorarà la situació

Una nova pertorbació afecta des d’aquest dilluns al matí diferents punts de Catalunya. Fins al migdia ja ha plogut a molts punts del territori, amb quantitats enregistrades de més de 60 mm al Pirineu occidental, com és el cas d’Espot (Pallars Sobirà), amb 62,9 mm. La nevada a les cotes altes del Pirineu ha estat abundant, i s’han acumulat localment més de 40 cm de neu nova per sobre dels 2.500 metres d’altitud. La combinació d’una depressió en alçada centrada a la Península Ibèrica, juntament amb la formació d’una depressió en superfície (centrada al sud-est peninsular) donarà lloc a un augment de la intensitat i extensió de les precipitacions, sobretot a partir del migdia i durant la nit.

Publicitat

Amb el pas de les hores les acumulacions més destacades s’aniran restringint al sud del territori. En tot l’episodi es podran acumular quantitats de pluja de més de 100 mm, especialment a l’extrem sud del territori i al Pirineu i Prepirineu Occidental. A més, es preveuen intensitats de més de 20 mm en 30 minuts a molts punts del país, sobretot al litoral, prelitoral i punts de la depressió Central. A banda, les precipitacions podran anar acompanyades de tempesta. La cota de neu estarà al voltant dels 1.600 metres, i pujarà fins els 2.000 al final del dia.

La presència de la depressió en superfície impulsarà vent de component est, amb algunes ratxes fortes a punts del litoral i prelitoral. Aquest fet produirà un temporal marítim i es preveu que les onades màximes superin els 2,5 metres fins dimarts al migdia. Els models meteorològics indiquen que a partir de dimarts la pertorbació s’anirà debilitant, alhora que es desplaçarà a latituds inferiors. A partir de dimecres es preveu més estabilitat atmosfèrica.

Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per intensitat i acumulació de pluja i per onatge.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes