Valls recupera el ball de cavallets dos segles després

La ciutat completa el seu seguici festiu per a les Decennals

Publicitat

Valls tornarà a tenir ball de cavallets dos segles després de la seva desaparició. Se’n tenia constància documental des del 1712 i hauria desaparegut a partir del segle XIX. Amb la recuperació d’aquest ball la ciutat completa el seu seguici festiu d’elements tradicionals documentats, que integren més d’una vintena de figures i danses. L’estrena, impulsada per la Fundació Unió d’Anelles de la Flama, es farà coincidir amb les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de l’any vinent. Valls es bolca amb l’organització d’aquesta celebració, que té lloc cada deu anys. El ball serà fidedigne al de l’època, molt ric en vestimentes. L’integren vuit balladors -quatre cristians a cavall i quatre musulmans a peu- i els seus respectius capitans.

El ball de cavallets, que s’escenifica pels carrers de moltes poblacions catalanes, representa la lluita històrica entre els dos bàndols: el turc i el cristià. A Valls la particularitat és que l’apòstol Sant Jaume dalt d’un cavall blanc representa el capità de l’exèrcit cristià. “Sabem que era un ball molt ric, solemne i de molta presència”, diu el president de la UAF, Albert Oliva. Si bé actualment el ball ja no es manté en cap municipi de l’Alt Camp, segles enrere era molt habitual. De fet, s’ha pres de referència el que feien al poble veí de Figuerola del Camp -fins al 1899-, molt ben documentat i descrit.

Els membres de la UAF treballen des de fa temps en la recuperació del bestiari i danses del seguici cerimonial de la ciutat, en concret, des del 1985, quan es va recuperar el drac, del qual se’n disposava de molt poca informació. “Hem volgut deixar pel final el més difícil”, remarca l’escultor Lluís Musté, referint-se a aquest ball. Ell s’encarregarà de la construcció dels cavallets. Els farà amb paper i cartró, i fibra de vidre en el seu interior. La crinera i la cua seran de pèl de cavall. Cadascun dels animals serà únic, amb una posició de lluita diferent, si bé seran tot de color negre, excepte el de Sant Jaume.

Un dimoni botarga és el capità del bàndol oposat en una escenificació acompanyada de música. Es dona la circumstància que el ball de cavallets de Valls va participar en la primera edició de les Festes Decennals, que es remunten a l’any 1791. Així consta en documentació de l’època. Ara, dos segles després, es reintroduirà altre cop al folklore vallenc, també en el marc de les Decennals. L’estrena del ball es preveu pel dissabte 30 de gener del 2021, en el que serà el segon dia de les festes. La UAF confia que aquesta iniciativa serveixi de revulsiu i “obri la porta” a recuperar el folklore d’àmbit comarcal.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca