Dijous 09 Abril, 2020

Rafael Tous dona al MACBA la seva col·lecció d’art conceptual

Està formada per un miler d'obres de trenta artistes dels les dècades dels setanta i vuitanta a Catalunya i Espanya

Més llegits

No és cap guerra

No és difícil deduir que entre els guionistes de la Moncloa deu haver molts entusiastes de les pel·lícules americanes...

Ecologia feixista: el perill d’idealitzar la natura

Escombro l'últim racó de pols de la casa però un color insòlit m'atura. Sacsejo el cap i apropo el...

Simón tomba les previsions de Sanitat

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha celebrat que el nombre d'hospitalitzats...

Puigdemont, Junqueras i eurodiputats de PNB, Bildu i Podem demanen que Sánchez actuï contra el TS

L'eurodiputat i president legítim de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident legítim i líder d'ERC, Oriol Junqueras, han...

A partir del 26 d’abril els ciutadans podran “anar recuperant la seva vida normal”

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha dit que a partir del 26 d'abril, quan acabi la...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Rafael Tous (Barcelona, 1940) ha donat la seva col·lecció d’art conceptual al MACBA, formada per prop d’un miler d’obres de trenta artistes essencials per entendre l’art dels últims cinquanta anys a Catalunya i Espanya. El museu prepara una exposició amb una part del llegat per finals d’any. Entre d’altres, hi ha obres d’alguns dels artistes més destacats dels setanta i vuitanta com Antoni Llena, Àngel Jové, Francesc Torres, Joan Rabascall, Pere Noguera, Àngels Ribé, Fina Miralles, Jordi Pablo i Francesc Abad, entre d’altres. El director del MACBA, Ferran Barenblit, ha assegurat que estan “acostumats” a la generositat però ha destacat la una donació de Tous com “la més notable de la història del museu”.
Vinculat al món tèxtil, Tous es dedica a la col·lecció d’art des de la seva joventut. Des dels anys setanta, va començar a col·leccionar obres d’artistes de la seva generació, amb qui hi ha mantingut relacions d’amistat. De fet, alguns dels artistes del seu fons d’art han estat presents aquest dilluns en l’anunci de la donació al MACBA, com Pere Noguera, Jordi Pablo, Francesc Abat i Jordi Cerdà.

El compromís amb aquesta generació d’artistes va culminar amb la creació de la sala Metrònom, que entre 1980 i 2006 (primer a Sant Gervasi i després al Born), es va convertir en un espai d’experimentació en diferents disciplines, des de les arts visuals fins a la dansa o el teatre.

Tous ha destacat el seu “compromís poètic” i el “contingut social i polític” de les proposes conceptuals com els factors que van portar-lo a adquirir les obres de la seva col·lecció.

Entre el fons donat al MACBA hi ha representats artistes com Antoni Llena i Àngel Jové de finals dels anys 70, obres del període central del conceptualisme català (1970-1975), així com mostres del desenvolupament posterior en trajectòries individuals fins l’actualitat. “L’avantatge de l’art conceptual és que té moltes lectures, cadascú l’interpreta com vol”, ha explicat Tous.

Pel que fa a la crítica política, hi ha obres de Francesc Abad, Francesc Torres, Grup de Treball o Muntadas; en art social i atenció als mitjans de comunicació de Muntadas, Joan Rabascall i Eulàlia Grau; en investigacions sobre la matèria i l’objecte de Pere Noguera, Jordi Pablo i Jaume Xifra; sobre el cos i la naturalesa de Jordi Benito, Àngels Ribé, Fina Miralles i Carles Pujol; així com cerimònies rituals del grup Catalans de Paris.

“La dono perquè sigui vista, no la vull tenir a casa meva perquè precisament no es veu. Vull que sigui públic el treball d’aquests artistes i que s’analitzi com he fet jo”, ha assegurat Tous. El col·leccionista es va llevar un dia content i amb les reflexions “que fas una nit que dorms malament” va dir: “Ho dono tot”. “Que sigui feliç molt públic de Barcelona”, ha desitjat Tous.

Barenblit ho ha qualificat de “decisió valenta” i d’una “generositat extremada”, el fet de donar un miler d’ítems que s’agrupen en obres més grans, algunes d’elles instal·lacions complexes que s’aniran incorporant al llarg del temps.

I és que primer el museu idearà una exposició dedicada a quatre o cinc artistes per tal de mostrar la seva obra completa. Ho faran “amb tranquil·litat” i amb l’ajuda del mateix Tous, qui té “perfectament catalogada” tota la col·lecció. El col·leccionista ha assegurat que les obres que compri a partir d’ara també les donarà al museu.

- Publicitat-

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Simón tomba les previsions de Sanitat

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha celebrat que el nombre d'hospitalitzats i casos greus de coronavirus...

Entitats per la pau i els drets humants rebutgen “la deriva militarista” de l’Estat

Les entitats de promoció de la pau i els drets humans i de cooperació agrupades en Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia global, han criticat...

Dimiteix el president del Consell Europeu de Recerca per la gestió de la UE per fer front a la pandèmia

El president del Consell Europeu de Recerca (ERC, en anglès), l'investigador Mauro Ferrari, ha anunciat que dimiteix del càrrec perquè està en desacord amb...

Pimec dona suport als nous Pactes de la Moncloa a cegues

Pimec dona suport als nous Pactes de la Moncloa plantejats pel president del Govern central, Pedro Sánchez, per fer front i superar la crisi...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca