Demanen fins a dos anys de presó als independentistes que es van encadenar a les portes del TSJC el febrer del 2018

La repressió judicial contra els 13 republicans qüestiona el dret a manifestar-se

Publicitat

L’Audiència de Barcelona jutja aquest dimecres 13 independentistes que el matí del 23 de febrer del 2018 es van encadenar a les portes del Palau de Justícia de Barcelona, seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i l’Audiència.

La Fiscalia demana dos anys i mig de presó a 11 dels acusats per un presumpte delicte de desordres públics, i un any a dos processats més per presumpta desobediència i resistència greu als agents de l’autoritat, segons l’escrit d’acusació, que ha recollit Europa Press, mentre que la seva defensa demanarà l’absolució.

El ministeri públic relata que “a través de les xarxes socials es va convocar el dia 23 de febrer del 2018 una concentració que va tenir lloc a les 8.00 hores davant del Palau de la Generalitat de Catalunya amb el lema ‘Aturem el cop d’estat”.

Segons la Fiscalia, entre els convocants hi havia els col·lectius Despertem la República, els CDR, Arran, Alerta Solidària, la CUP i el SEPC, i “anunciaven la possibilitat d’anar prèviament a un esmorzar popular a la plaça Catalunya de Barcelona a les 7.00 hores”.

Publicitat

Unes 200 persones es van dirigir, després de l’esmorzar, a l’edifici del TSJC a les 7.45, i un grup de manifestants, entre els quals hi havia 11 dels acusats, “van actuar tots ells de mutu acord i amb la finalitat d’impedir el normal funcionament del tribunal, es van dirigir corrent cap a l’entrada principal de l’edifici i van tancar-ne les portes, tant la de fusta com les dues de ferro forjat, que van bloquejar amb cadenes de ferro o de moto”.

A continuació es van asseure davant la porta i “es van encadenar entre ells i a les columnes exteriors de l’edifici, mentre els altres manifestants estaven asseguts a les escales” d’accés al Palau de Justícia.

Van desplegar pancartes i també van repartir un manifest en el qual, amb el títol ’23 F, aturem el cop d’estat, prou repressió’, expressaven els seus objectius polítics i utilitzaven l’expressió “bloquegem aquest Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”, segons la Fiscalia, que també assenyala un altre grup que va bloquejar la porta secundària de l’edifici i un altre que va tallar l’avinguda Lluís Companys.

Entre els que es van asseure a la calçada hi havia els altres dos acusats, que la Fiscalia acusa de presumptament clavar puntades de peu als agents que els van retirar de la via.

Dret a manifestar-se

L’advocat d’Alerta Solidària, Eduardo Cáliz, que exerceix la defensa dels acusats, ha explicat en declaracions a Europa Press que demanarà l’absolució, en considerar que aquestes 13 persones van exercir el seu dret a manifestació de manera pacífica.

“No hi va haver ús de la força”, ha ressaltat el lletrat, que també ha argumentat que no es compleixen els requisits del delicte de desordres perquè la manifestació no va posar en risc persones, béns o el trànsit, perquè el va regular la Guàrdia Urbana.

Ha assegurat que la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) reconeix que les manifestacions poden provocar molèsties amb talls de carrers, carreteres i segudes, “sempre que no hi hagi una situació de violència”.

A més, ha defensat que “no queda acreditat” que la intenció dels manifestants fos impedir l’activitat del TSJC i que, en tot cas, això no formaria part del delicte de desordres.

Ha afegit que l’acció de protesta no va alterar “cap audiència”, perquè el Palau de Justícia va poder obrir a les 9.02, quan el seu horari d’obertura al públic és a les 9 en punt, segons l’advocat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca