L’ONU posa a exàmen el compliment dels drets humans a Espanya

Bèlgica preguntarà pel "seguiment" de les resolucions del Grup de Detencions Arbitràries vinculat a l'ONU

Bèlgica ha preguntat a Espanya quin “seguiment” ha fet de les resolucions del Grup de Detencions Arbitràries vinculat a l’ONU en les seves qüestions preliminars a l’examen de drets humans que passarà l’Estat avui dimecres a Ginebra. Aquest organisme va demanar l’alliberament de diversos líders independentistes empresonats en considerar arbitrària la seva presó preventiva. D’altra banda, l’Iran ha preguntat a Espanya quines “mesures” ha adoptat l’Estat per “millorar la llibertat d’expressió i associació” arran del referèndum de l’1 d’octubre. És l’única pregunta prèvia a l’examen que explícitament menciona l’afer català.
De cara a la sessió de control a l’ONU, Alemanya es pregunta si el govern espanyol té intenció de reformar la llei d’amnistia per tal que crims comesos abans del 1976 puguin ser perseguits. Aquesta llei del 1977 ha sigut el principal obstacle per jutjar els crims del franquisme i delictes comesos durant la Guerra Civil.

Publicitat

Suècia ha preguntat al govern de Pedro Sánchez com garantirà que la llei de seguretat ciutadana “no viola el dret a la llibertat d’expressió i de reunió, en especial pel que fa als periodistes i la societat civil” i què farà per combatre la violència sexual i de gènere.

La preocupació per la violència contra les dones a Espanya i per com preveu el nou govern fer-hi front també la comparteixen el Regne Unit i Bèlgica.

Examen sobre drets humans

Espanya s’enfronta avui dimecres a l’Examen Periòdic Universal, un mecanisme de les Nacions Unides que avalua la situació dels drets humans als estats. La seu del Consell de Drets Humans de l’ONU a Ginebra acollirà la sessió de control al matí, on una delegació del govern espanyol explicarà quines accions han fet en els darrers anys per millorar la situació dels drets humans.

Tot seguit, els representants dels països membre de l’ONU destacaran els punts forts i dèbils d’Espanya i faran les seves recomanacions. Si bé les ONGs han pogut presentar la seva opinió en la fase prèvia, no podran intervenir en el debat, reservat als estats.

L’informe previ de l’ONU recull les preocupacions sobre la situació a Catalunya expressades els darrers anys per diversos organismes vinculats. Els governs, però, no tenen cap obligació de fer seves aquestes inquietuds en l’examen.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca