RESUM 2019: L’àrea metropolitana

Pactes municipals, detencions de CDR, atacs contra centres de MENA i l'incendi mortal de Badalona

Publicitat

Les eleccions del 26-M i els pactes post electorals són els grans protagonistes del 2019 a l’àrea metropolitana. Tot i que ERC s’imposa a Barcelona, Ernest Maragall no aconsegueix l’alcaldia. Ada Colau revalida el càrrec gràcies a un polèmic pacte amb el PSC que té el suport de Manuel Valls, que trenca amb Cs. A Badalona i Castelldefels, l’oposició fa front comú per bloquejar l’accés del PP a l’alcaldia i a Terrassa, Jordi Ballart dona la sorpresa i arrasa, posant punt i final a 40 anys de govern socialista. La detenció de nou CDR per planejar accions violentes i tenir precursors d’explosius i l’atac a centres de MENA a Castelldefels i El Masnou, també marquen l’any. Alhora destaquen l’incendi mortal al barri de Sant Roc de Badalona, la contaminació del riu Besòs o l’obertura de la variant de Vallirana.

5 de gener: Moren tres persones i 29 resulten ferides en un incendi en un edifici al barri de Sant Roc de Badalona. El foc s’origina en un habitatge de la planta baixa que té la llum punxada i on es produeix una sobrecàrrega. Les flames es propaguen de forma virulenta, obligant alguns habitants a fugir despenjant-se per la façana per salvar la seva vida. En aquest mateix municipi, el mes de novembre, l’Ajuntament decideix enderrocar un altre immoble afectat per aluminosi. Un centenar de veïns de l’edifici i del seu entorn més proper es veuen obligats a abandonar casa seva. Setmanes després s’ensorra una part de la façana sense causar ferits.

3 de febrer: Detenen vuit joves, com a presumptes autors d’una violació múltiple a una noia de 18 anys a Sabadell. L’agressió es produeix en una antiga sucursal bancària ubicada al barri de Can Feu de la població, després que la víctima hagués sortit de festa pel centre de la ciutat. Sis dels presumptes agressors es troben en llibertat amb mesures cautelars, un està a la presó i un altre fugit de la justícia.

5 de març: Un jove armat amb un ganivet entra en un centre de MENA de Canet de Mar i amenaça de matar els seus ocupants. Dies més tard, el 8 i el 9 de març, es repeteix la situació a la instal·lació Cal Ganxo de Castelldefels. Allà, desenes d’encaputxats agredeixen menors i treballadors arran d’una baralla entre MENA i veïns del municipi. El 4 de juliol, durant una manifestació al Masnou, un grup d’individus intenta assaltar un alberg del municipi on hi viuen menors tutelats. La policia deté una persona i sis resulten ferides. La protesta es fa en resposta a l’intent d’agressió sexual a una menor de la localitat per part d’un MENA d’aquest centre.

Publicitat

26 de maig: ERC guanya les eleccions municipals a Barcelona, però Ernest Maragall no aconsegueix l’alcaldia. Colau repeteix com a alcaldessa després d’un pacte amb el PSC de Jaume Collboni i amb el suport polèmic dels vots de Manuel Valls, que trenca amb Cs. A Badalona i Castelldefels, l’oposició fa front comú per bloquejar l’accés del PP a l’alcaldia; a Terrassa, Jordi Ballart dona la sorpresa i arrasa, posant punt i final a 40 anys de govern socialista i a Sant Cugat ERC pacta amb el PSC i la CUP per fer fora JxCat del consistori.

27 d’agost: Un dispositiu policial actua al metro de Barcelona contra els carteristes. És un dels operatius policials a la ciutat en un any marcat pel debat sobre la inseguretat a la ciutat. Els cossos policials també han fet actuacions per intentar eradicar el top manta o han reforçat la vigilància en punts especialment conflictius, com el Port Olímpic, on hi ha hagut diversos morts per baralles.

23 de setembre: La Guàrdia Civil deté nou membres dels CDR per ordre de l’Audiència Nacional acusats de planejar accions violentes i tenir precursors d’explosius. L’operació es fa en municipis com Sabadell, Sant Fost de Campsentelles i Sant Vicenç de Torelló, entre d’altres. Set d’ells acaben empresonats a Soto del Real acusats de terrorisme. Segons el sumari, preparaven accions per reaccionar a la sentència del Suprem, com una ocupació del Parlament.

5 de novembre: Després de 15 anys d’obres i nombroses paralitzacions per qüestions tècniques i manca de finançament s’obre al transit la variant de Vallirana, una actuació de gairebé tres quilòmetres que evitarà que prop de 20.000 vehicles diaris, molts d’ells camions de gran tonatge, passin pel centre del municipi. La infraestructura comporta una inversió final de 175 MEUR, el triple del pressupostat inicialment, i dona continuïtat a la variant de Cervelló inaugurada el 2003.

25 de novembre: Els jutjats de Sabadell i Terrassa investiguen un professor de gralla per abusos i agressions sexuals a menors. Els fets haurien tingut lloc en els últims 20 anys en diverses colles de cultura popular i tradicional del Vallès Occidental. Hi ha més d’una desena de denúncies. Aquest mateix any, el 29 d’abril, l’Audiència de Barcelona va condemnar l’exprorfessor dels Maristes de Sants-Les Corts Joaquim Benítex a 21 anys i 9 mesos de presó per abusar sexualment de quatre menors entre el 2006 i el 2010.

1 de desembre: Un incendi calcina una nau de reciclatge de dissolvents i residus de Montornès del Vallès. L’aigua de l’extinció del foc arriba al riu Besòs i provoca la mort de nombrosos peixos, com ara carpes, bagres i anguiles, una espècie en perill d’extinció en aquesta zona. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) qualifica de “molt alt” l’impacte ecològic i la fiscalia de Medi Ambient, Urbanisme i Patrimoni Històric obre una investigació.

4 de desembre: L’ATM presenta els nous títols de transport que han d’entrar en vigor l’1 de gener de 2020 i que afavoreixen els usuaris més habituals. Desapareix la popular T-10 i neixen la T-Casual, un títol unipersonal també de 10 viatges i 1,15 euros més car, i la T-Usual, la substituta de la T-Mes que permetrà viatges il·limitats durant 30 dies per 40 euros, un 25% menys. Les protestes dels usuaris pel el fet que la T-Casual sigui unipersonal força l’autoritat del transport a crear la T-Familiar, un bitllet multipersonal de vuit viatges per 10 euros i una validesa de 30 dies.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes