El 85% de personal laboral de suport a les comarques gironines pateix precarietat laboral

El sindicat USTEC-STEs demana doblar "com a mínim" les places als centres escolars

Publicitat

El sindicat USTEC-STEs ha assegurat que un 85% de personal laboral de suport als docents pateix precarietat laboral, a causa de la temporalitat dels seus contractes. La majoria són dones engloba Tècnics d’Educació Infantil (TEI), Tècnics d’Integració Social (TIS), Educadors d’Educació Especial (EEE), auxiliars d’Educació Especial o fisioterapeutes contractades pel Departament. El portaveu del sindicat a comarques gironines, Xavier Díez, ha denunciat que pel fet de ser menys persones, són un “col·lectiu amb menys visibilitat” i això ha fet que sigui “més vulnerable”. Les representants del col·lectiu, Sílvia Cadaner i Carme Pujol, han afirmat que per resoldre el problema caldria doblar, “com a mínim”, les places actuals.

Segons les representants dels treballadors el principal problema recau en el fet que el Departament d’Educació ha optat per “no cobrir” les reduccions de jornada que puguin demanar les treballadores, com ara la compactació per lactància o la reducció per tenir cura d’un fill. Això genera “pressió” i “estrès” entre els treballadores ja que cada vegada tenen més feina i menys efectius.

De fet, Pujol ha destacat que el personal laboral de suport “és un dels col·lectius més afectats per baixes mèdiques”, tal com apunta un estudi del sindicat USTEC-STEs. Però Cadaner ha assegurat que no només pateixen problemes d’estrès, sinó que moltes vegades també hi ha dolors físics. Sílvia Cadaner ha recordat que els auxiliars en llars d’infants “han de treballar a una alçada molt baixa” i per això “pateixen de la salut”.

Per altra banda, el sindicat també ha denunciat que Educació aposti per “externalitzar” bona part de les treballadores. Un dels exemples és la contractació de vetlladores, que a Girona pràcticament arriben a la cinquantena. Aquest figura acaba realitzant “les mateixes tasques” que els auxiliars d’Educació Especial (que són contractades directament pel Departament i freguen la desena en tota la demarcació), tot i que no tinguin “la formació” necessària. A més, aquestes vetlladores compten amb “contractacions per hores i en diversos centres” amb un sou que, en alguns casos, es queda en uns 500 euros al mes.

Publicitat

L’últim dels motius que porten a la “manca” de treballadores és “l’elevada mobilitat” que hi ha en el col·lectiu. Com que la majoria tenen una titulació de mestres, aprofiten per passar a treballar de docents i, d’aquesta manera, millorar les seves condicions laborals.

El portaveu d’USTEC-STEs a les comarques gironines, Xavier Díez, ha lamentat que la Generalitat aprofiti que el personal laboral de suport sigui “un col·lectiu menys visible” per “aplicar més severament les retallades”. Díez, a més, ha qualificat aquesta estratègia de “masclisme”, ja que el col·lectiu està format majoritàriament per dones.

Per resoldre aquest problema, les representants han apuntat dues sortides: la convocatòria de noves places i l’obertura de la borsa de treball. De fet, Cadaner ha assegurat que estan negociant amb Educació que “cada any obrin la borsa de treball” en comptes de fer-ho “en moments determinats” per cobrir una plaça concreta.

Actualment hi ha 554 persones que formen aquest col·lectiu a la demarcació de Girona. Tots ells han de donar suport als més de 9.000 docents que hi ha a la demarcació donant resposta a les necessitats diferents que tenen els alumnes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca