Un estudi del Parlament Europeu situa Espanya a la cua en la satisfacció sobre el funcionament de la democràcia

Un 71% dels ciutadans a Espanya pensa que l'estat no va en la bona direcció

Publicitat

Un 71% dels ciutadans a Espanya pensa que l’estat no va en la bona direcció, segons un estudi d’opinió del Parlament Europeu realitzat a l’octubre. Juntament amb Hongria, Espanya és un dels estats amb una visió més negativa sobre la seva evolució política a la Unió Europea. A més, un 56% dels enquestats a l’Estat està insatisfet amb el funcionament de la democràcia a Espanya. Un indicador que millora respecte al 2018 quan més d’un 60% estava descontent. Tanmateix, l’Estat continua a la cua de la UE en percepció del seu sistema democràtic, només per darrere de Grècia, Hongria, Romania i Itàlia.

Segons aquesta enquesta d’opinió, Espanya és l’estat de la UE on es considera que les desigualtats entre classes socials és més important, fins a un 93% dels enquestats ho pensa.

Més suport a la democràcia europea

Pel que fa a la UE, Espanya, Regne Unit, Itàlia i Grècia són els estats amb més insatisfacció sobre com funciona la democràcia al bloc. Tot i això, l’enquesta detecta que l’augment més gran de suport a la democràcia de la UE es va produir a Hongria, Polònia, Txèquia i Espanya.

Publicitat

Mentre l’informe atribueix aquests canvis a “la posició de la UE sobre el compliment de l’estat de dret”a Hongria i Polònia, en el cas d’Espanya ho vincula a “el clima polític incert”.

La introducció de l’estudi d’opinió menciona com a esdeveniment polític del darrer any “l’esclat de protestes a Barcelona després que el Tribunal Suprem espanyol condemnés a nou líders separatistes catalans” a presó. “Els separatistes van ser condemnats per sedició pel seu rol en un referèndum il·legal d’independència el 2017”, afirma l’informe.

Desinterès en Brussel·les

Malgrat donar més suport a la democràcia de la UE, els ciutadans a Espanya són els més desinteressats per l’activitat de les institucions europees. Més d’un 30% a l’Estat no vol rebre més informació sobre cap aspecte de la UE, un percentatge superior inclús al del Regne Unit, en ple procés per marxar del club europeu.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes