Els Grammy Llatins coronen a la Rosalía amb cinc premis

'El mal querer' es consolida com a millor àlbum de l'any, millor àlbum vocal de pop, millor empaquetat i millor enginyeria de gravació

Rosalía s’ha consolidat com a fenomen musical a escala internacional regnant a la gala dels Grammy Llatins a La Vegas. El segon disc de la cantant de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), ‘El mal querer’ s’ha endut cinc de les set estatuetes a les quals aspirava a la cerimònia de la indústria de la música llatina, la de millor àlbum de l’any, millor àlbum vocal de pop contemporani, millor disseny d’empaquetat i millor enginyeria de gravació per la producció del Guincho, que també s’ha emportat juntament amb Rosalía el premi a millor cançó urbana pel ‘single’ ‘Con altura’. L’artista no s’ha imposat en la categoria de millor cançó de pop per ‘Pienso en tu mirá’ i millor enregistrament de l’any per ‘Aute couture’.
És la tercera vegada que la cantant de flamenc-trap assisteix a la gala de la indústria de la música llatina, on el 2017 va estar nominada pel primer disc, ‘Los Ángeles’ i l’any passat es va endur dos dels quatre guardons als quals aspirava per ‘Malamente’, per millor cançó alternativa i fusió i interpretació urbana.

Publicitat

L’escena musical espanyola partia amb bones perspectives, ja que, a més de la catalana, els artistes que aspiraven als màxims guardons eren Alejandro Sanz, que de vuit nominacions se n’ha endut tres, Juan Luis Guerra, Andrés Calamaro, Fonseca i Tony Succar, amb quatre candidatures. Calamaro, Bad Bunny i Juanes han estat els altres noms propis de nit.

Des de la catifa vermella, Rosalía ha afirmat que en ‘El mal querer’ no hi havua risc perquè “no tenia res a perdre-hi”. “Va ser un any de molta feina, de dedicar-hi nit i dia”, ha assegurat. Així, esgrimeix que no és necessari gaire coses per tirar endavant “una idea creativa”.

Ja des de l’escenari, ha celebrat les distincions afirmant que “res” la fa estar més “orgullosa” que ser als Grammy Llatins per aixecar un gramòfon d’or. “És el més gran que et pot passar”, ha agraït, alhora que ha recordat que ‘El mal querer’ es va fer en un pis, amb dos ordinadors i una targeta de so.

En la cerimònia, organitzada per l’Acadèmia Llatina de l’Enregistrament, el protagonisme s’ha repartit entre els guanyadors i les actuacions musicals. Rosalia ha interpretat el seu nou senzill, ‘A palé’, presentat fa una setmana, seguit de ‘Con altura’. La gala, presentada per Ricky Martin, Paz Vega i Roselyn Sánchez, no ha estat exempta de polèmica. Els artistes de ‘reggaetón’ no han estat presents a la gala i diversos representats del gènere s’han queixat a l’Acadèmia reivindicant que “el ‘regaaeton’ és part de la cultura llatina.

Colofó a un any d’èxit

Fa només un any que la cantant catalana publicava ‘El mal querer’, produït per El Guincho, sis mesos després que fes públic el primer ‘single’ del disc, ‘Malamente’. Des de llavors, Rosalía no ha parat de rebre reconeixements, conquistant dos MTV Video Music Awards al millor vídeo llatí a la millor coreografia per ‘Con Altura’ o dos premis Los40 Music Awards.

Al febrer, l’artista va actuar als Goya versionant la cançó de Los Chunguitos ‘Me quedo contigo’ acompanyada de l’Orfeó Català i El Guincho. Aquest mateix any ha gravat les cançons ‘Con altura’, amb el colombià J. Balvin i El Guincho i la seva primera peça en català ‘Milionària’. Al maig va iniciar la gira de presentació del nou disc al Primavera Sound de Barcelona.

Fa pocs dies, la revista ‘Rockdelux’ ha escollit ‘El mal querer’ com a millor disc nacional de l’última dècada i ‘Pitchtfork’ l’ha situat en el lloc número 36 dels 200 millors discos de l’última dècada.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes