Referèndum acordat o eleccions: els dos escenaris de Torra

El president admet que ni consellers, JxCat, ERC, PDeCAT o CUP coneixien la proposta de posar urnes aquesta legislatura

Referèndum acordat o eleccions. Són els dos escenaris de Quim Torra per exercir el dret a l’autodeterminació, segons fonts properes al president de la Generalitat. Torra ha explicat al ple que vol “exercir l’autodeterminació” i “validar la independència” aquesta legislatura com a resposta a la sentència del TS. El president pensa en la via del referèndum acordat -descarta per ara una consulta unilateral-, o unes eleccions com a alternativa, i que podrien tornar a agafar caràcter plebiscitari, com el 2015. L’entorn de Torra ha admès que consellers, els grups parlamentaris de JxCat, ERC i CUP desconeixien la proposta de posar urnes aquesta legislatura. La direcció del PDeCAT ha exposat a l’ACN que estudiarà l’anunci perquè el desconeixia.

Publicitat

Torra vol exercir l’autodeterminació aquesta legislatura. Els dos escenaris que s’obren són un nou referèndum -el president només el contempla si és acordat amb l’Estat-, o unes eleccions al Parlament. La seva prioritat és que la via escollida estigui abans acordada pels tres partits independentistes. Si no hi ha acord, Torra plantejarà de nou quina és la seva aposta, i restarà a l’espera de si reuneix l’aval de la majoria independentista. Un desacord permanent podria accelerar l’escenari de repetició electoral.

Torra no ha traslladat la concreció temporal de la seva proposta al ple -que es posin urnes abans que s’esgoti la legislatura- als grups independentistes de la cambra. Diversos diputats de JxCat consultats per l’ACN, així com la direcció del PDeCAT, han mostrat la seva molèstia per aquest fet. El grup parlamentari que presideix Albert Batet s’ha reunit al voltant d’una hora en un despatx del Parlament.

La manca d’informació també ha provocat incomoditat a ERC. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha demanat a Torra reunir-se amb urgència al Parlament després de la seva compareixença al ple. Aragonès ha volgut així abordar el malestar i la incomoditat que, segons fonts coneixedores de la trobada, ha provocat que la proposta de Torra d’exercir l’autodeterminació i posar com a límit el final de la legislatura no hagués estat consensuada ni donada a conèixer als membres del Govern ni als grups parlamentaris que donen suport a l’executiu. Aragonès també ha volgut que a la reunió hi fos present la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i tots tres s’han vist a un dels despatxos del Parlament.

Abans, però, la situació ja havia provocat una altra trobada de primeres figures d’ERC. Aragonès havia demanat una reunió amb el president del Parlament, Roger Torrent, una trobada després de la compareixença de Torra. Segons ha confirmat l’ACN, a la trobada, celebrada al despatx de Torrent, han analitzat el malestar que els ha suposat no conèixer prèviament quins plans explicaria Torra al ple. En acabar les dues reunions, Torrent i Aragonès s’han encaminat als despatxos d’Esquerra per parlar amb el seu grup parlamentari de la situació.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes