Cuixart demana “reincidència” per respondre a la sentència

El president d'Òmnium reclama a la ciutadania fer un "tsunami de dignitat" amb "serenor", "lluita no violenta" i unitat

Publicitat

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha assegurat aquest dilluns després d’haver estat condemnat pel Tribunal Suprem (TS) que la resposta a la sentència de l’1-O “només pot ser la reincidència”. A través d’una trucada telefònica enregistrada des de la presó, Cuixart ha demanat respondre a la sentència “tots junts” sense deixar-se ningú pel camí i ha dit que cal un “tsunami de dignitat” des de la “serenor” i la “lluita no violenta”. “Ni la presó ni l’exili seran la visualització de cap derrota, sinó un pas més en la lluita per l’exercici dels drets avui greument condemnats”, ha afirmat. Per la seva banda, el vicepresident de l’entiat, Marcel Mauri, ha subratllat que des d’aquest dilluns el país “canvia completament” i que davant la “suspensió” per part de l’Estat dels drets civils i nacionals, “respondrem”.
Mauri ha assegurat que en aquest judici de l’1-O la sentència “no la dicten els jutges” sinó tota la ciutadania. Per això, ha demanat una resposta col·lectiva immediata des del carrer.

En el missatge telefònic, Cuixart ha explicat que els polítics presos a Lledoners estaven tots junts i que se sentien més a prop que mai de la resta d’encausats per l’1-O. “Ni la presó ni l’exili seran la visualització de cap derrota sinó un pas més en la lluita per l’exercici de drets avui greument condemnats. Tenim tot el dret a voler una societat més justa i a defensar el dret a l’autodeterminació”, ha apuntat.

També ha conclòs que des de la presó “assumeixen” les conseqüències dels seus actes. Finalment s’ha mostrat convençut que els catalans no s’enfrontaran amb la resta de pobles de l’Estat i ha demanat “vèncer” la por. Per acabar, ha enviat un missatge d'”esperança”, “democràcia”, “amnistia” i “autodeterminació”. “Ho tornarem a fer”, ha conclòs.

Tot plegat s’ha fet en el marc d’una concentració just davant de la seu d’Òmnium. Des del moment que s’ha fet pública la sentència, centenars de persones s’han reunit en aquest punt per rebutjar-la i els manifestants han tallat el trànsit. En el moment que s’han fet els parlaments, s’han congregat al voltant d’un miler de persones. Els concentrats i la junta d’Òmnium han iniciat una marxa fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Publicitat

Abans de l’inici dels parlaments, la junta nacional d’Òmnium Cultural s’ha reunit d’urgència per analitzar i avaluar la sentència de l’1-O que condemna a 9 anys de presó a Cuixart. A la reunió també hi ha assistit la parella de Cuixart, Txell Bonet, i l’advocada Marina Roig.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes