La primera convocatòria de fons FEDER destinada a Cultura ofereix 27 MEUR per a la millora d’equipaments

La consellera Vilallonga demana a les entitats que sol·licitin l'ajut per demostrar que el sector necessita més inversió

Publicitat

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha anunciat aquest dijous l’obertura de la primera convocatòria d’un Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) destinada exclusivament a Cultura. Concretament, s’oferiran 27 milions d’euros per a la millora d’equipaments com ara esglésies, museus, jaciments arqueològics, castells, ateneus i altres grans espais escènics i musicals. Els ajuts van dirigits a entitats del sector públic on participa la Generalitat de forma no majoritària, a més de fundacions i altres entitats privades sense finalitat de lucre. Vilallonga ha animat aquestes institucions a acollir-se a la convocatòria per demostrar que el sector cultural català necessita més inversió.

Les actuacions de millores que es poden acollir al FEDER se centren en tres eixos: el reforç de les aplicacions TIC, el suport de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables, i la conservació, protecció i foment del patrimoni cultural.

En aquest sentit, el Departament de Cultura considera la convocatòria com una “bona oportunitat” per finançar projectes d’inversió d’una certa envergadura que tinguin una despesa plurianual.

El cofinançament dels ajuts FEDER és d’un 50% de la despesa subvencionable. Així doncs, les aportacions del fons poden implicar una inversió total de 54 milions d’euros en projectes culturals, dels quals FEDER destinarà 20 milions al patrimoni cultural, 4 milions a l’eficiència energètica i 6 milions a les TIC.

Publicitat

Un dels principals beneficiaris dels ajuts són els grans equipaments nacionals participats pel Departament de forma minoritària. La línia dirigida als espais escènics i musicals abastarà projectes que puguin sorgir del Gran Teatre del Liceu, del Palau de la Música Catalana, de l’Auditori, del Teatre Lliure i del Mercat de les Flors.

Més inversió per a la cultura

La consellera de Cultura ha remarcat la importància de potenciar l’activitat cultural i ha demanat una major inversió per al sector. “No ens hem d’enganyar, si tenim tants visitants al nostre país ja no és només pel sol o les platges, sinó que venen a Catalunya per fer turisme cultural”, ha assegurat Vilallonga.

Així mateix, la consellera ha expressat la voluntat del Departament de Cultura que s’exhaureixin tots els diners destinats als ajuts per tal de poder disposar d’una quantia major a la propera convocatòria de FEDER.

Segons el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, aquests fons provinents de la Unió Europea serviran per fer millores en equipaments “d’un cert múscul de gestió”. De fet, ha explicat que el programa s’inspira en el FEDER impulsat a Itàlia i adreçat especialment al patrimoni cultural.

Així mateix, Vilaró ha celebrat aquesta primera convocatòria dels ajuts perquè, segons ha explicat, abans es destinaven “normalment” a infraestructures, Pimes o recerca, i la cultura quedava “al marge”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes