Dàmaris Gelabert: “Podem omplir places igual o més que els grups que actuen a la nit”

El canal de YouTube de l'autora de música infantil arriba gairebé al milió i mig de subscriptors gràcies a la seva internacionalització i és el més escoltat en català

Publicitat
De 100.000 subscriptors a un milió en tan sols un parell de mesos. L’ascens meteòric del canal de YouTube de Dàmaris Gelabert és la mostra que la música infantil està consolidant un nou circuit de concerts familiars que fins ara no exhibien tan de múscul. Els promotors de festivals se n’han adonat que grups com Dàmaris Gelabert, El Pot Petit, Xiula o Heavy per Xics poden “omplir places igual o més” que les bandes que actuen a la nit. Com el festival Acústica, on actua el proper divendres la musicoterapeuta, que en una entrevista amb l’ACN confessa estar molt sorpresa per l’èxit que estan tenint a tot el món temes com ‘Els mosquits’ o ‘Els dies de la setmana’. Nens de l’Índia, el Brasil o els Estats Units entonen les cançons en català de Dàmaris Gelabert i confirmen que la música “és universal”.
Molta feina de “formigueta” ha hagut de fer Dàmaris Gelabert per arribar a tenir una agenda de concerts equiparable a la d’un cantant de “música per adults”. “Les famílies actuals són molt conscients de la importància de la música en la vida dels nens, però potser des de l’entorn educatiu encara tenim moltes mancances”, assegura la cantant sobre els canvis d’hàbits de les famílies.

Considera una victòria que puguin compartir cartell amb altres artistes, als escenaris grans i que se’ls tracti de la mateixa manera. Tot i això, econòmicament assegura que no estan al mateix nivell. “En canvi omplim sales com la resta, però hi ha llocs que encara no s’ho acaben de creure”, diu la cantant.

La pedagoga ha “omplert un buit” que existia amb la música familiar. No volia fer dibuixos animats, sinó que els videoclips fossin més cinematogràfics, amb nens i nenes reals i que s’hi puguin identificar. “A mi em va costar molt trobar el camí per fer actuacions en directe. No trobava un circuit per posar la meva música. No volia fer animació infantil i no quadrava amb res del que jo volia. Ara, per sort, s’ha creat aquest circuit perquè hi havia la demanda”, ha celebrat Gelabert.

La pedagoga actua el proper divendres 30 d’agost a l’Acustiqueta, l’oferta familiar del festival Acústica de Figueres, on repassarà els seus temes més coneguts amb l’ajuda de petits i grans. La cantant enfoca els concerts per a què tota la família “gaudeixi de cantar junts”. Pares i fills entonen de memòria totes les cançons. “Els nens moltes vegades quan em veuen es queden molt parats. Em veuen a través dels videoclips, i llavors els hi costa tenir clar que sóc una persona real. Em toquen els rínxols per assegurar-se’n”, ha explicat.

Publicitat

Èxit a internet

Després de molts anys formant a mestres sobre la importància de la música en l’entorn educatiu, les xarxes socials i en especial YouTube li han donat l’impuls definitiu per fer de les seves cançons un fenomen.

Al març, la plataforma de vídeos va concedir-li el Botó de Plata per haver arribat als 100.000 subscriptors. Els algoritmes de YouTube han fet que al mes de juliol els seus seguidors es multipliquessin per deu i aquesta setmana li ha arribat el Botó d’Or per haver superat el milió de subscriptors. Ara ja arriba gairebé al milió i mig, i és sense dubte, el canal de YouTube en català més escoltat al món. “S’ha internacionalitzat. És un fenomen molt estrany que realment és difícil d’entendre. De sobte els nens de tot el món miren els vídeos i els hi agraden”, assegura.

Al seu parer, aquestes xifres són “increïbles” per tal de fer conèixer la llengua catalana a tot el món. “Els nens petits visualitzen molt els videoclips. Allò important en realitat és la música. Si la música i la imatge del vídeo els hi connecta, ja està”, diu Gelabert, que comparteix a Instagram vídeos de nens de tot el món entonant les seves cançons.

I mentre ‘Milionària’ de Rosalía té 19 milions de reproduccions i ‘Els Mosquits’ de Dàmaris Gelabert n’acumula 192, “encara falten uns quants anys perquè tothom sigui conscient que la música infantil i familiar arrossega moltíssima gent”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca