Promouen habitatges assequibles en vells immobles del centre històric de Valls

Diverses famílies i entitats es constitueixen en una cooperativa que cedirà l’ús d’una vintena de pisos i locals socials

Diverses famílies de Valls, junt amb entitats socials, s’han constituït en una cooperativa que impulsarà una promoció d’habitatges en ple barri antic. S’ha batejat com ‘La Titaranya’ i el seu objectiu és oferir, en règim de cessió d’ús, al voltant de 17 o 19 habitatges i entre 6 i 9 locals comercials. L’espai escollit és una illa de cinc vells immobles deshabitats del centre històric: des d’un edifici declarat com a BCIL -l’antiga botiga de vins de Ca Robusté- a finques en estat molt ruïnós, passant per una històrica fàbrica de jerseis, coneguda com Ca l’Alemany. Els 2.400 metres quadrats que ocupen de superfície es reaprofitaran per fer-hi dos blocs independents, units per un petit carrer i pati interior. Aquest projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, encara sobre paper, capta els primers pretendents. De fet, ja hi ha la meitat de socis necessaris per impulsar la primera fase que es preveu començar a construir en un any.

Publicitat

La iniciativa s’engloba en la nova onada de cooperatives que fomenten l’habitatge assequible per a tota la vida, sense necessitat de comprar ni llogar l’immoble. La propietat és col·lectiva i els socis tenen el dret d’ús indefinit de l’habitatge, fent una aportació inicial al capital social, que es retorna si s’hi renuncia -que podria rondar els 20.000 euros-, a més d’una paga mensual, per sota del preu del mercat.

La cooperativa -i els seus socis- tenen dret a ús a l’habitatge, però mai el podran vendre, donat que no en són els propietaris. La propietat recau en unes entitats impulsores -Coop57 i La Dinamo Fundació, junt amb el Casal Popular La Turba i L’Economat SCCL- que han finançat la compra de les cinc finques del centre històric. Per la seva banda, la cooperativa és la responsable de la rehabilitació i gestió de l’àmbit.

“Crèiem que era una necessitat; de fet, el projecte sorgeix de la inquietud d’unes famílies vinculades a la Turba; l’accés a l’habitatge és un problema”, afirma Tais Bastida, portaveu de la cooperativa ‘La Titaranya’. Bastida recorda que la cessió d’ús és un sistema molt habitual en altres països com Copenhaguen -el 30% de l’estoc d’habitatge. “El nostre objectiu és revitalitzar el barri antic”, afegeix Bastida.

A Catalunya s’estima que hi ha una trentena d’iniciatives similars, si bé se solen projectar en sòl públic. En aquest cas, s’han hagut d’adquirir propietats privades, amb la idea, però, que els nous habitatges mai tornaran al mercat i sempre seran d’ús col·lectiu. Al setembre es faran visites guiades a l’espai a fi d’aconseguir micro-mecenatges. Si és un èxit, no descarten replicar la idea i fer més rehabilitacions.

Està previst que la promoció es comenci a construir d’aquí a un any i s’hi pugui entrar a viure l’any 2023.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca