Sánchez no es reunirà amb ERC ni JxCat per a la investidura i deixa les negociacions en mans d’Adriana Lastra

El president en funcions assegura que la desconfiança amb Podem és "recíproca" i que es manté

El president en funcions, Pedro Sánchez, ha tancat la porta a reunir-se amb els grups independentistes al Congrés de cara a la investidura. El líder socialista deixa les negociacions amb ERC i JxCat en mans de la portaveu del partit, Adriana Lastra, com ja va fer abans de la investidura fallida. Sánchez ha dit que es reunirà només amb els tres grans partits “que són els que realment tenen la clau” per fer-lo president: Podem, PP i Cs. A més, insisteix que vol configurar un govern progressista “que no depengui dels independentistes” i manté “l’esperança” de poder-ho fer. Per això, insisteix en fer una crida a la “responsabilitat” no només de Podem sinó també de Cs i PP per “no abocar el país a unes eleccions”. Després de despatxar amb el Rei, ha reconegut que la via del govern de coalició està enterrada i que la desconfiança amb Podem és “recíproca” i es manté encara.
Pedro Sánchez no vol mantenir-se a la Moncloa de la mà de forces independentistes ni tampoc vol que li puguin condicionar la governabilitat. De fet, Sánchez no es reunirà personalment amb cap força independentista catalana i deixa les negociacions en mans de la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, que també va liderar les reunions prèvies a la primera investidura fallida del 25 de juliol.

Sánchez ha arribat 50 minuts tard a la seva cita d’estiu amb el Rei, que l’ha rebut al Palau de Marivent, a Palma de Mallorca. Diumenge, també des de Marivent, el Rei es va posicionar en favor d’un acord que evités anar a noves eleccions. I Sánchez ha dit que les seves paraules són “un encert” i que demostren que hi ha un “consens social perquè els espanyols no volen anar a eleccions”.

Publicitat

“Desconfiança recíproca” amb Iglesias

Per al líder socialista, el mandat de les urnes del 28 d’abril va ser “clar” i defensa l’opció de governar en solitari amb un programa progressista “comú” que serveixi de base per tenir suports exteriors, seguint el model de Portugal. Ara bé, Sánchez no amaga que l’opció del govern de coalició que van oferir a Podem i que va fracassar no es tornarà a repetir.

“Vam plantejar la fórmula d’un govern plural i ells volien dos governs en un”, ha afirmat. A més, creu que el PSOE ha “començat de 0” i ha fet “autocrítica” després de la investidura fallida reformulant el programa electoral arran de les trobades amb col·lectius socials i econòmics que estan portant a terme. Un programa electoral “actualitzat” que posarà sobre la taula de la resta de partits per buscar suports de cara a un nou intent (i definitiu) de ser president d’Espanya.

En canvi, creu que Podem no s’ha mogut. “Ni abans ni ara es veu una rectificació dels seus postulats, contínua la desconfiança i ells mantenen que volen un govern de compartició més que de coalició”, ha manifestat. Segons Sánchez, és “evident” que calen buscar altres fórmules que no passin per un govern de coalició i ha apuntat acords amb Podem tant per a la investidura com també acords de legislatura per poder “materialitzar un govern progressista”.

Apel·la a la “responsabilitat” de Cs i PP

A PP i Cs els ha tornat a demanar que facilitin la investidura amb una abstenció i ha dit que si no ho fan és una “tremenda irresponsabilitat” perquè saben que “aboquen” el país a unes noves eleccions perquè “no hi ha cap alternativa a un govern del PSOE”. “Apel·lo a la seva generositat per desbloquejar la situació”, ha dit.

Sánchez s’ha mostrat esperançat que finalment hi hagi govern i creu que ho pot aconseguir. “No perdo l’esperança ni tiro la tovallola perquè els espanyols no es mereixen anar a eleccions altre cop”, ha sentenciat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes