L’observatori europeu dels lobbies veu “massiu” el nombre d’apartaments turístics a Barcelona

Kenneth Haar reclama “competències reals” per a les ciutats per fer front a l’accés a l’habitatge

Publicitat
L’observatori europeu dels lobbies, que ha seguit la pista d’Airbnb en els darrers anys, creu que el nombre d’apartaments turístics a Barcelona és “massiu” en relació amb el nombre de residents de la ciutat. En una entrevista a l’ACN, el representant de l’observatori Kenneth Haar atribueix a la plataforma part de la culpa de les dificultats d’accés a un lloguer a la capital catalana i creu que “qualsevol estratègia que busqui garantir un habitatge assequible ha d’implicar una regulació d’Airbnb”. Per a això, reclama que les ciutats tinguin “competències reals” per a fer front a la problemàtica i posa l’exemple de Berlín com a model d’èxit.
Segons ell, està molt clar que les normes que es van decidir fa uns anys a la capital alemanya ha garantit milers d’habitatges per a residents locals. “Si simplement acceptem que decisions com aquestes s’han de prendre a alts nivells, hi ha un risc que acabi decidint gent que no hi entén o que li preocupa poc”, adverteix.

En aquest sentit, apunta que “ciutats com Barcelona hauran de desafiar l’autoritat de l’estat espanyol i fins i tot la UE” per resoldre el problema de l’habitatge i aconseguir competències “reals”.

Haar afirma que les iniciatives del consistori barceloní dels darrers anys són “limitades” i tot i que veu la introducció del número de llicència en les ofertes anunciades a Airbnb com “un bon primer pas” assegura que cal fer més.

“Lògicament, si els propietaris poden fer molts diners llogant a través d’Airbnb i altres plataformes, el preu de l’habitatge augmentarà i tindrà un efecte negatiu en els residents”, observa. És per això que reivindica més competències per als ajuntaments. “Un dels problemes és la competència limitada i l’altra és la llei europea”, destaca.

Batalla a Brussel·les

Haar té poques esperances en el pròxim executiu comunitari que es constituirà a la tardor. “No espero que la nova Comissió Europea canviï la posició, seguirem veient una CE que serà molt crítica amb les regulacions a nivell local”, vaticina.

Segons ell, però, la d’Airbnb i altres plataformes és una batalla que “segueix en curs” a la capital europea. “No hi ha res definit encara, és una lluita política oberta i el que és important és que les ciutats facin sentir la seva veu aquí a Brussel·les”, assenyala.

La ciutat comtal, diu, ha tingut “un paper crucial en els darrers anys” a l’hora d’influenciar a escala europea però afegeix que s’haurà d’agrupar amb altres ciutats per “pressionar” les institucions europees. “Si diverses ciutats s’ajunten serà difícil ignorar-les”, conclou.

- Publicitat-

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

La CUP es nega a fer un altre “referèndum de pega”

El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera ha defensat que la via unilateral és "l'única" possible per forçar l'Estat a un diàleg...

Budò posa en dubte el retorn de Puigdemont

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó (JxCat), ha constatat la dificultat que torni l'expresident Carles Puigdemont si guanya les eleccions...

El Parlament declara que “Catalunya és republicana”

El Parlament ha declarat aquest divendres que Catalunya és "republicana" i que no "reconeix ni vol tenir cap rei". Amb els vots a favor...

Israel està fent el possible per evitar un nou confinament

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha assegurat aquest dijous que el seu Govern està adoptant totes les mesures possibles per evitar haver d'imposar...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca