Estrasburg denega als familiars de les víctimes del GAL membres d’ETA el dret a compensacions addicionals

El tribunal rebutja el cas perquè considera que els afectats no havien estat imputats per cap delicte i no poden reclamar el dret a la "presumpció d'innocència"

Publicitat

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha denegat a un grup de familiars de les víctimes del GAL i del Batalló Basco Espanyol que eren membres d’ETA el dret a ser compensats addicionalment perquè cap d’ells havia estat imputat per delictes de terrorisme i, per tant, no se’ls hi aplica el dret a la “presumpció d’innocència”. Els familiars reclamaven que Espanya només podia denegar aquesta ajuda basant-se en una condemna penal i no en informes policials. Per això, van demanar al tribunal amb seu a Estrasburg que declarés la seva presumpció d’innocència per permetre les indemnitzacions. Tanmateix, els magistrats han constatat que no hi havia cap “càrrec penal” contra ells i que, per tant, no els hi pot aplicar el dret a la presumpció d’innocència perquè aquest només s’atorga a persones acusades formalment d’una infracció, segons el Conveni Europeu de Drets Humans.

En la seva decisió el TEDH assenyala que les autoritats espanyoles van justificar que eren membres d’ETA en part amb informacions en “llibres i publicacions periodístiques” i no amb procediments judicials.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca