Míriam Iscla i Pep Pla retraten el viatge interior d’una astrònoma que perd la visió a ‘Abans que es faci fosc’

Toni Gomila reflexiona sobre el turisme a Mallorca i Parking Shakespeare convertirà el Grec en "una sala de festes"

Publicitat

L’actriu Míriam Iscla es posarà a la pell de l’Anna, una astrònoma que paulatinament va perden la visió, al muntatge ‘Abans que es faci fosc’ dirigida per Pep Pla, que es podrà en el marc del Grec a l’Espai Lliure del Teatre Lliure del 19 al 22 de juliol. El text és obra de Hattie Naylor, una britànica creadora d’obres teatrals com ‘Ivan i els gossos’, a més de relats breus i drames radiofònics. Iscla ha dit que la protagonista fa un viatge de la bellesa de la visualitat a la foscor, però hi ha un final, ha detallat, en el qual “la foscor té una certa lluminositat molt bonica i els univers interiors tenen tanta bellesa com els exteriors”. Per altra banda, també s’ha presentat aquest dimarts ‘Rostoll cremat’ de Toni Gomila, que reflexiona sobre el turisme a Mallorca, i els dos espectacles de Parking Shakespeare que convertirà el Grec en “una festa”.

Iscla interpreta l’Anna, una astrònoma, que ha basat la seva professió i la seva vida en la mirada cap a l’univers. Degut a una malaltia als ulls -retinosi pigmentària-, ella va perdent la visió i el seu punt de vista, com ha explicat l’actriu, canvia radicalment i haurà d’aprendre a mirar endins i a deixar de mirar tan lluny com havia fet al llarg de la seva vida. “Tot el procés que fa passa per qualsevol moment de dol de qualsevol persona que té una pèrdua”.

El títol, ha dit, té un punt positiu com té també la funció. “És un drama perquè acompanyes en aquest viatge a aquesta dona, però no té un punt dramàtic de trencament”, sinó que al final l’Anna arriba a un pacte amb la seva nova situació.

‘Abans que es faci fosc’ és un monòleg dividit en 29 escenes i amb moments molt curts i concrets on es veu l’evolució de la protagonista en diferents llocs com al planetari, a casa o al carrer. “Són flashos i es crea un món de viatge emocional a partir d’un món lumínic, visual i sonor”. Pep Pla ha destacat que l’obra proposa l’intent fallit de retorn a la infantesa i la recerca de l’origen perquè l’Anna “el que li agrada és estar en un planetari”. Per això, han intentat fer una posada en escena com si fos una espècie d’olla perquè la gent senti estar en un planetari.

Publicitat

L’obra és una producció del Grec 2019 Festival de Barcelona, Velvet Events i CAET-Centre d’Arts Escèniques de Terrassa.Amb la col·laboració de Teatre Auditori Sant Cugat.

‘Rostoll cremat’

Toni Gomila representarà al Grec ‘Rostoll cremat’ dirigit per Oriol Broggi al Mercat de les Flors el 25 i 26 de juliol. Com ha explicat el mateix Gomila, l’espectacle parla sobretot l’ambició i els límits i de com “ha canviat el caràcter i com ha evolucionat la personalitat dels mallorquins amb el turisme en els darrers anys”, quan el tema s’ha “desbordat”.

Aquesta és una història de cobdícia ambientada a Mallorca i que parla sobre el turisme. Un muntatge amb molt de sol que parteix de la rondalla d’en Joanet de sa gerra i de Geroge Sand amb referències a obres de Shakespeare, Txèhkov, Ibsen i la pròpia veu de l’autor d”Acorar’. En aquesta ocasió, Gomila estarà acompanyat sobre l’escenari per Caterina Alorda, Catalina Flort, Joan Toni Sunyer i Xesca Vadell.

‘Titus andrònic’ i ‘L’amansi(pa)ment de les fúries’

La companyia Parking Shakespeare celebra 10 anys amb un programa doble al parc de l’Estació del Nord i també al Grec en la seva clausura: han recuperat la primera comèdia de la companyia, ‘l’Amansiment de la fúria’, ara revisada per Carla Rovira Pitarch amb el títol ‘L’amansi(pa)ment de les fúries’, i s’endinsen en la sanguinària ‘Titus Andrònic’, dirigida per Israel Solà. Els dos espectacles es podran veure al Teatre Grec el 31 de juliol.

Pep Garcia-Pascual, director artístic de la companyia, ha agraït que fossin convidats a cloure les actuacions del Grec per celebrar els 10 anys de Parking Shakespeare. “Convertirem el Teatre Grec en una sala de festes”, ha declarat. Ha dit que faran les obres de la mateixa forma que les representen a l’Estació del Nord i intentaran aconseguir la mateixa atmosfera a través de jugar en el terreny que coneixen.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca