Els museus d’Espanya dediquen a exposicions una mitjana del 28% de la superfície, segons una anàlisi

Tenen serveis complementaris per guanyar recursos davant les xifres de finançament i visitants

Publicitat

Els principals museus d’Espanya dediquen una mitjana del 28% a espai d’exposició, sumant 70.884 metres quadrats: gairebé com tot el Museu del Louvre, el més gran del món, segons una anàlisi de l’Institut Coordenades sobre l’ús dels espais museístics espanyols.

Els que tenen més proporció de superfície per a espai expositiu, per sobre de referents mundials com el Louvre de París i el British Museum de Londres, són el Museu Guggenheim Bilbao (46%), el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza de Madrid (35,8%), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba, 35%) i el Museu Nacional del Prado de Madrid (34%).

Entre els museus que els segueixen en proporció d’espai expositiu estan el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC de Barcelona, 27%), els Caixaforum de Madrid (25%) i de Barcelona (25%), el Picasso de Barcelona (21%), el Teatre-Museu Dalí de Figueres (21%) i el Reina Sofia (10,4%).

Referents internacionals

Publicitat

Com a referència internacional, l’anàlisi cita quatre museus que estan entre els més grans del món però que no difereixen molt de l’estàndard espanyol en proporció de superfície expositiva: el Museu Nacional de la Xina (33,8%), el Museu del Louvre de París (29,9%) i el State of Hermitage de Sant Petersburg (28,7%).

Per ciutats espanyoles, Madrid és la primera en visitants dels grans museus d’art i també en superfície d’exposició: suma 34.085 metres quadrats, per davant de Barcelona (22.474) i Bilbao (11.000 del Guggenheim).

Altres usos

El vicepresident executiu de l’Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás, ha afirmat que els museus cerquen serveis complementaris, davant les xifres de finançament públic i l’avanç moderat de visitants.

“En un context en què el finançament públic dels museus és decreixent, i malgrat comptar amb altres fonts d’ingressos com a institucions i empreses, els museus han de generar recursos propis” –diu–, venent entrades, amb publicacions, amb restauració o amb botigues.

Segons dades del Private Art Museum Report de Larry’s List, a més de l’espai d’exposició, el 39% de museus privats tenen un jardí d’escultures a l’aire lliure, el 78% té les seves pròpies instal·lacions d’emmagatzematge d’art, el 53% té una botiga de regals o una llibreria, i el 43% restaurants i cafès.

L’anàlisi constata que serveis com a restaurants i zones comercials en museus donen als visitants “una experiència més completa i contribueix a allargar els temps de visita”.

L’Institut Coordenades és un centre d’estudi i anàlisi del disseny i implementació de polítiques públiques i econòmiques, mitjançant l’estudi de polítiques públiques, propostes i anàlisi econòmica, impacte i foment de l’activitat empresarial, i regeneració i democràcia.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca