Sanchis i Gordillo denuncien al Parlament una campanya de “desprestigi i criminalització” de TV3 i Catalunya Ràdio

Sanchis i Gordillo denuncien al Parlament una campanya de "desprestigi i criminalització" de TV3 i Catalunya Ràdio

Publicitat

El director de TV3 i el de Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, han denunciat aquest dimarts en la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 al Parlament una campanya de “desprestigi, desgast i criminalització” dels mitjans públics, “mediàtica i política”. Sanchis creu que l’etiqueta dels mitjans públics com a màquines d’adoctrinament facilita la petició d’intervenció: “Primer arriben veus de descrèdit absolut i després es planteja l’aplicació del 155, si són màquines d’agitació”. “Ara s’ha allunyat la possibilitat, però amb l’amenaça contínua que segons qui guanyi les eleccions espanyoles, s’aplicarà el 155, també als mitjans”, ha continuat. Per tot plegat, i amb aquest panorama de fons, Gordillo ha instat el Parlament a legislar per poder blindar els mitjans públics davant una hipotètica intervenció, mentre que Sanchis els ha reclamat una modificació de la llei electoral.

Gordillo ha lamentat les veus, provinents de dirigents del PP, Ciutadans i també algunes del PSOE, contràries al fet que els mitjans públics quedessin exclosos de l’aplicació del 155 al 2017. Això significa que el debat sobre la necessitat d’intervenir la ràdio i televisió catalana “no està tancat” i això ha tingut repercussions, a més de tenir-les a plana política també n’ha tingut sobre la reputació dels mitjans sobre els ciutadans. Tot i això, ha dit que també hi ha part de l’audiència qui n’ha reforçat els seus vincles a partir d’aquesta situació.

Tant Gordillo com Sanchis han criticat que s’utilitzin els mitjans com a “arma llancívola” i que es perpetrin “atacs ferotges”. “Parlar de conspiracions és ridícul però si llegeixes algunes notícies arribes a la conclusió que sí que hi ha una campanya de desgast, de desprestigi i fins i tot de criminalització de la feina que fan els mitjans i els periodistes”, ha lamentat el director de la televisió pública catalana, que ha defensat la pluralitat i neutralitat dels informatius –”hi ha gent que pensa que encara estem intervinguts i d’altres que diuen que cal intervenir-los”, ha exemplificat.

Els dos directors han comparegut en la comissió – en què no hi han participat ni Ciutadans, ni el PSC ni el PP- en qualitat de testimonis per aportar la seva visió, tot i que finalment no es va acabar incloent els mitjans públics en el 155. Sí que han explicat que hi va haver intents “d’ingerències” per part de l’Estat i amenaces judicials, a més de repercussions per la intervenció de les finances de la Generalitat, anterior a l’aplicació del 155. Sobre si els periodistes van actuar amb “autocensura”, Sanchis ha reconegut que potser sí que va pesar “en els ànims” a l’hora de fer alguns directes. “Tot això pesa i ha contribuït a generar un tipus de periodisme que també està afectat per la por”, ha continuat.

Publicitat

El director de TV3 també ha demanat “prudència” als partits que critiquen amb duresa els mitjans públics, que fan “afirmacions duríssimes i injustes”. Els ha recordat que no poden carregar amb força i limitar-se a condemnar els fets quan els mitjans o periodistes que formen part d’aquest mitjà són agredits. “Sigueu prudents, sigueu més persona quan feu les crítiques i potser així evitarem el que passa després”, ha reblat.

Protecció policial per a Terribas

Gordillo ha explicat que les agressions i assetjament a periodistes durant l’aplicació de l’article 155 va centrar-se especialment en la periodista i presentadora d”El Matí de Catalunya Ràdio’, Mònica Terribas. Segons el director de la ràdio pública, “l’assetjament” a Terribas es va accentuar en l’entorn digital i les amenaces anònimes que va rebre va requerir que se li facilités protecció policial i que es reforcés també la presència de Mossos d’Esquadra a l’emissora.

Evitar la intervenció dels mitjans en el futur

El director de Catalunya Ràdio ha aprofitat la seva intervenció per demanar una governança que revisi la “fortalesa” dels mitjans de comunicació. “Seria un bon blindatge”, ha anotat Gordillo, que ha cridat a deixar-se de “regatejos curts” i plantejar-se una llei perquè sigui “legalment i materialment impossible” la intervenció dels mitjans públics catalans mitjançant el 155. “Depèn més de vostès que no pas de nosaltres”, ha defensat Gordillo davant dels diputats de la comissió. Per la seva banda, Sanchis ha suggerit un canvi en la llei electoral.

El Col·legi de Periodistes treballa amb Interior per publicar les resolucions de les denúncies d’agressions a periodistes

A més de Gordillo i Sanchis, també ha comparegut a la comissió la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, que ha explicat en relació a les agressions a periodistes que l’ens que representa treballa per un pacte amb el Departament d’Interior per publicar les resolucions de les denúncies. “Els directors dels mitjans no les acaben fent circular perquè no parlen d’ells mateixos”, ha lamentat.

També ha defensat que des del Col·legi de Periodistes no s’han posicionat políticament ni abans ni després de l’aplicació de l’article del 155, ha reivindicat un periodisme lliure d’ingerències polítiques o policials, respecte per la feina dels mitjans públics o privats i una garantia de la llibertat d’expressió i informació. “Cap situació per excepcional ha de comportar un pas enrere a la llibertat d’expressió”, ha dit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca