Una entitat en defensa de l’espanyol es queixa al Defensor del Poble de la negativa de Budó a respondre en castellà

Veu "inadmissible" que el Govern tracti certs periodistes "com a ciutadans de segona"

Publicitat

L’entitat Parlem espanyol ha presentat una queixa al Defensor del Poble per la negativa de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, a respondre en castellà una pregunta d’un periodista perquè no se li havia formulat anteriorment en català. Al seu parer, Budó “ha conculcat els drets lingüístics dels periodistes, que tenen el dret a utilitzar l’espanyol sense cap tipus de restricció, i s’ha d’evitar qualsevol pràctica que suposi l’exclusió de l’ús de l’idioma espanyol o la seva relegació”. L’entitat reclama que s’adoptin les mesures necessàries perquè aquesta situació no es torni a repetir i es pugui preguntar en els dos idiomes “sense cap restricció”. “Entenem inadmissible que per part d’organismes públics es tracti com a ciutadans de segona aquells periodistes que utilitzen la llengua castellana i se’ls impedeixi utilitzar lliurement l’espanyol”, conclouen.
Després de recordar que el català i el castellà són a Catalunya llengües cooficials i poden ser utilitzades lliurement, l’associació ha aprofitat per denunciar que Budó ja va recrimina a un regidor de Cs quan era alcaldessa de La Garriga l’any 2018 que utilitzés el castellà per felicitar els andalusos que viuen a Catalunya en el dia de la seva comunitat. Segons Parlem Espanyol, això podia denotar una “actitud d’hispanofòbia” per part de la portaveu del Govern.

Parlem Espanyol considera, en definitiva, que el comportament de Budó i el funcionament de les rodes de premsa de la Generalitat “conculquen els drets a la igualtat de tracte que proclama l’article 14 de la Constitució”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes