José Ángel Sanz i Marisa Cortell, Antoni Miralda i Alexandra Laudo, guardonats als Premis GAC

La XII Nit del Galerisme reconeix l'exposició 'Ponç-Brossa' de la Galeria Joan Prats, Pep Vidal, Victoria Combalia i la galeria ProjecteSD

Publicitat

José Ángel Sanz i Marisa Cortell han rebut el guardó al col·leccionisme en el marc dels Premis GAC 2019 que s’han celebrat aquest dimecres al CCCB per reconèixer el món de l’art i el galerisme. El premi a l’artista consolidat ha estat per a Antoni Miralda i la seva última exposició a la Galeria Senda. Els guardons, organitzats pel Gremi de Galeries d’Art de Catalunya i l’Associació Art Barcelona, han reconegut la feina de la comissària Alexandra Laudo per l’exposició ‘Una certa foscor’ al CaixaForum, i el premi a la millor exposició històrica ha estat per a ‘Ponç-Brossa’ de la Galeria Joan Prats. Per la seva banda, la galeria ProjecteSD s’ha endut el premi a millor programació, Pep Vidal com a artista emergent, Victoria Combalia el premi a la crítica, i el programa ‘Territori Contemporani’ de Vallès Oriental Televisió i La Xarxa el guardó per al mitjà de comunicació.

La XII Nit del Galerisme ha entregat el Premi Honorífic – Fundació Banc Sabadell a l’artista conceptual Àngels Ribé i al galerista Fernando Pinós pel seu paper primordial en la difusió de l’art català. Ribé s’ha mostrat crítica amb les aportacions de les institucions a la cultura, especialment la més especialitzada, és a dir la que reconeixen els Premis GAC. “S’ha recuperat cultura popular, que és necessari, però s’ha oblidat un altre tipus de cultura, que potser és més difícil, més elaborada i sofisticada, però que és importantíssima per a tothom”, ha reivindicat l’artista. “Una cultura que està realment protegida cohesiona una societat i la fa més forta”, ha reblat Ribé.

L’artista ha ofert un obsequi durant la festa posterior al MACBA en forma de vídeo, amb 50 diapositives fetes el 1979 a Barcelona, una obra anomenada ‘Ornamentació’, que conté elements ornamentals de la ciutat “difícils de veure”.

D’altra banda, la presidenta del Gremi de Galeries, Mónica Ramon, ha qualificat de “referent” el llegat de Fernando Pinós en la conservació del patrimoni del modernisme. El 2010 va crear el Museu del Modernisme, amb el qual va “omplir el gran buit” de la ciutat “mancada” d’una entitat que aglutinés el llegat de principis del segle XX, ha explicat el representant de l’Associació d’Art Barcelona, Victor Lope.

Publicitat

“S’ha fet realitat un somni mai somiat”, ha confessat Pinós en la roda de premsa d’anunci dels premis. El galerista ha celebrat que els seus fills continuïn la tasca que ell va començar, malgrat les extenses dificultats econòmiques que assegura que travessa el sector. “Van en un vaixell difícil però si tenen il·lusió se’n sortiran”, ha dit Pinós.

Premiats per unanimitat

El jurat dels premis, presidit per la periodista i crítica d’art Montse Frisach, s’ha renovat aquest any i ha triat per “gairebé unanimitat” els premiats. Frisach ha destacat “l’alt nivell” expositiu a Catalunya malgrat la situació del sector “continua sent complicada”.

El premi al col·leccionisme ha estat per José Ángel Sanz i Marisa Cortell per la seva “decidida” implicació amb el col·leccionisme d’obres contemporànies prioritzant les peces de galeries catalanes. El jurat ha destacat el seu compromís però alhora “discreció” en la seva tasca que compta amb més de 100 obres entre pintures i vídeo des del 1969.

El premi a la millor exposició històrica en galeria és per a ‘Ponç-Brossa’ a Galeria Joan Prats, pel “suggeridor” diàleg entre els dos membres del grup Dau al Set, aportant una mirada creuada nova a l’obra dels dos artistes.

El jurat ha destacat com a millor programació la galeria ProjecteSD de Silvia Dauder amb mostres com ‘Espace perdu’ decidides a potenciar les pràctiques artístiques contemporànies.

Alexandra Laudo ha estat guardonada com a comissària de l’exposició ‘Una certa foscor’ al CaixaForum de Barcelona. Laudo va construir una lúcida reflexió sobre la mirada, l’absència i les imatges a partir del robatori de ‘La Gioconda’ al Museu del Louvre el 1911.

El premi a l’artista consolidat per la millor exposició en galeria és per a Antoni Miralda per ‘Miralda, tres projectes (NYC-MIA-BCN)’, a Galeria Senda. “Com es va presentar ens va semblar molt original i molt representativa de com treballa”, ha assegurat la presidenta del jurat.

El premi DKV a l’artista emergent ha estat per a Pep Vidal per l’exposició ‘Who wants to be an impatient gardener?’ presentat per ADN Galeria. D’altra banda, el premi a la crítica se l’ha endut Victoria Combalia per la seva llarga trajectòria com a professora, escriptora i crítica d’art amb una visió “oberta i eclèctica”. Per últim, s’ha reconegut el programa de televisió ‘Territori Contemporani’ de Vallès Oriental Televisió i La Xarxa, per visibilitzar la riquesa del teixit artístic del territori català respecte Barcelona.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca