Vilallonga inaugura el primer Fòrum de Museus del Pla de Museus 2030

Adreçat a la comunitat professional, es faran debats per avaluar el sistema museístic i marcar reptes de creixement

Publicitat

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha donat inici aquest dimecres al primer Fòrum de Museus de Catalunya, un espai de trobada entre professionals del sector que s’emmarca en el Pla de Museus 2030, i que pretén ser un espai de debat i avaluació del sistema museístic del territori català.

En el discurs inaugural, Vilallonga ha assegurat que “Catalunya és rica en patrimoni” i, en conseqüència, és terra de museus –actualment hi ha 625 equipaments museístics a tot el territori i totes les comarques en disposen d’algun tipus–.

Presentat el 22 de setembre del 2017 sota el mandat de l’exconseller Lluís Puig, el Pla de Museus de Catalunya defineix per als propers 13 anys “la política global dels museus” del territori català i fixa criteris d’actuació que tenen com a última finalitat garantir la cultura com a dret universal.

Amb la voluntat de mantenir aquesta tendència, i com a pla transversal del Pla de Museus, el Fòrum també es presenta com un punt de trobada on es diagnosticaran punts d’interès i es fixaran reptes de creixement.

Publicitat

Així mateix, la consellera ha remarcat que els museus han de fugir de ser càpsules del temps, i que han de servir la societat civil remarcant la importància de la comunitat com a “part fonamental en la presa de decisions que afecten la vida pública”.

Vilallonga ha conclòs dient que els equipaments museístics i la taverna de professionals són “el cor del sistema cívic i social” i ha expressat la voluntat que el Fòrum sigui l’inici d’una llarga reflexió.

Cap al museu social 

El tema de debat programat per a aquesta primera edició és el camí cap al museu social, i Vilallonga ha dit que les organitzacions museístiques com a motor de canvi representen “un punt modal per definir la concepció de cultura, i els valors civils i de comunitat democràtica”.

Després del discurs de la consellera, s’ha presentat un informe sobre l’estat museístic català –amb la voluntat d’actualitzar les dades recaptades el 2015–, s’ha valorat el punt actual dins del Pla de Museus, i al llarg de la jornada es duran a terme diverses intervencions amvb relació al tema de debat principal.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca