El Rei Joan Carles es retira de la vida pública cinc anys després d’abdicar

La seva última activitat institucional va ser, el dia 17 de maig, l'entrega del Premi Ordres Espanyoles 2019

La Casa del Rei va anunciar ahir, dilluns, que el Rei Joan Carles deixarà de realitzar activitat institucional i es retirarà de la vida pública a partir del proper 2 de juny, quan es compliran cinc anys des de l’anunci de la seva abdicació.

Publicitat

La decisió, segons el comunicat del Palau de la Zarzuela, l’ha pres el rei Joan Carles i la hi ha comunicat per carta a l’actual cap d’Estat. Encara que la decisió serà efectiva des de diumenge que ve, el Rei ‘emèrit’ no té programada cap activitat pública aquesta setmana.

La seva última activitat institucional va ser, el dia 17 de maig, l’entrega del Premi Ordres Espanyoles 2019 a l’historiador Miguel Ángel Ladero al Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial.

D’aquesta manera, després de 39 anys de regnat i cinc en una situació de jubilació parcial en la qual les seves funcions no van arribar a ser regulades, el rei Joan Carles fa el pas enrere definitiu i s’aparta de l’agenda de Zarzuela en la qual, amb cada vegada menys freqüència, hi participava.

El Govern i la Casa Real van anunciar l’abdicació de Juan Carlos I el 2 de juny del 2014, però no es va fer efectiva fins al 18 de juny, quan va sancionar la Llei Orgànica que materialitzava l’ascens al tron de Felipe VI. Un dia després, aquest va ser proclamat a les Corts com a nou Rei d’Espanya.

La notícia va arribar a l’epicentre d’una greu crisi reputacional per a la Corona a causa de la instrucció judicial del ‘cas Noós’ pel qual acabaria condemnat i a la presó Iñaki Urdangarín, marit de la Infanta Cristina. Ella es va asseure en la banqueta, encara que finalment, el tribunal la va exonerar.

Amb l’arribada de Felipe VI, la Família Real va quedar reduïda al nucli -el Rei, la Reina i les seves dues filles- i els ‘emèrits’ el senyor Joan Carles i la senyora Sofia, mentre les infantes Cristina i Elena van passar a ser Família del Rei. Es van aprovar mesures per impulsar la transparència, un nou codi de conducta que prohibia, per exemple, els regals que excedissin l’institucional o la cortesia; i es va imposar un discurs en favor de l’austeritat, la independència judicial i la lluita contra la corrupció.

Entretant, el paper del Rei ‘emèrit’ en l’agenda oficial va passar a un discret segon pla. Després de participar bàsicament en esdeveniments esportius i representar a Espanya en alguna presa de possessió a Llatinoamèrica, la seva agenda es va inaugurar com a tal en el mes d’octubre d’aquell any, quan ja havia traslladat el seu despatx al Palau Real marcant distàncies amb les activitats de Zarzuela.

La pròpia Casa Reial aventurava en aquestes dates que el seu paper en actes oficials seria “puntual” i de fet, així ha estat. En els darrers cinc anys, el Rei ‘emèrit’ ha participat en menys d’un centenar d’activitats d’agenda: 25 institucionals, 14 a l’exterior, 29 esdeveniments culturals o esportius, sis benèfics o de sostenibilitat –dues eren corregudes de toros–, un parell d’inauguracions acadèmiques i una dotzena vinculades a la ciència, en la seva majoria, reunions de patronat. Només el 2012, per exemple, havia intervingut en 70 esdeveniments.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Tres webs de la Generalitat deixen al descobert correus electrònics i contrasenyes

La Generalitat de Catalunya ha detectat vulnerabilitats en tres pàgines web pròpies que haurien deixat al descobert correus electrònics i contrasenyes, segons ha avançat...

Unides Podem fa una crida a eliminar el “secessionisme fiscal” de Madrid

Unides Podem ha assegurat que una via per solucionar la "crisi territorial" del país passa per eliminar el "secessionisme fiscal" de Madrid, el 'dumping...

Catalunya participa en un projecte europeu per a la inclusió de nenes i dones gitanes

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, amb el Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, participa en...

Felipe González s’emprenya

L'expresident del Govern espanyol Felipe González ha avisat aquest dijous a l'executiu de Pedro Sánchez que no es pot construir un "projecte de futur"...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca