L’equip responsable de la intervenció està avui “relaxat” i satisfet amb el resultat, en la mesura que, defensen, s’han redescobert molts aspectes ignorats de la façana i s’ha “pogut tornar a l’autenticitat original” d’alguns elements, diu Joan Olona. La restauració “històrica” i minuciosa de la façana de l’edifici de Gaudí ha reunit professionals de set gremis diferents, entre ells fusters, vidriers, ceramistes, especialistes en pedra, etc.. Artesans especialistes que han treballat per equips.
Sobre l’execució de la restauració, Olona explica que el procés ha consistit a anar traient les capes que s’havien anat posant damunt de l’edifici, “amb molta cura per arribar a l’estrat original de 1906”. El pas del temps, la brutícia, però també restauracions prèvies han anat modificant sensiblement l’aspecte inicial de la façana, i per això la restauració s’encaminava a restituir l’original.
La darrera intervenció important a la façana de la Casa Batlló va ser l’any 2001, i es va focalitzar en la seguretat, recorda l’arquitecte tècnic. Per pal·liar els “problemes d’estabilitat de la pell de la façana” els esforços es van centrar a aturar-ne la “degradació”, per preservar-la. Potser aquella restauració no va ser tan ambiciosa com l’actual, però Olona admet que sense aquella “consolidació estructural” de la matèria, l’actual intervenció no hauria estat possible.
“Volem fer partícip a tot el món d’aquest procés”, convé Joan Olona. Per això Casa Batlló celebra convidant a visitar la seva façana amb un àudio gratuït que permetrà entendre els treballs de restauració. L’àudio s’estrena aquest dijous, i els interessats poden apropar-se a la Casa Batlló per sol·licitar l’accés gratuït a aquest àudio, que es pot escoltar des del propi dispositiu mòbil a través d’un enllaç.
“I no només això”, afegeix. “També hem utilitzat les noves tecnologies per poder aconseguir identificar amb models de tres dimensions com són els elements actuals, per poder avaluar la seva degradació en el futur”, hi afegeix Olona. L’arquitecte vincula aquestes iniciatives a la voluntat de la casa de voler transmetre el màxim d’informació sobre l’edifici, els materials utilitzats i les intervencions, per obrir-la a tothom”.