Catalunya tindrà vuit milions d’habitants el 2030 amb l’arribada de les persones migrants

Les defuncions superaran els naixements i tres de cada quatre comarques tindran més població

Publicitat

Catalunya tindrà una població de vuit milions d’habitants el 2030, mig milió més dels 7,5 milions actuals, i aquest creixement se sustentarà per l’arribada de persones migrants, segons les projeccions de població de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Les han presentat aquest dimecres el vicepresident del Govern català i conseller d’Economia, Pere Aragònes; el director de l’Idescat, Frederic Udina; el director del Centre d’Estudis Demogràfics, Albert Esteve, i la secretària d’Economia de la Generalitat, Natàlia Mas.

Aragonès ha exposat que aquestes projeccions permeten anar “adaptant i redimensionant” els serveis públics a una demografia i unes economies canviants i garantir-ne la qualitat, tenint en compte que per a això també es requereix anar augmentant la despesa de les administracions.

Ha remarcat que l’augment de la població calculat per l’Idescat, que per al 2060 la situa en els 8,77 milions d’habitants, és una “molt bona notícia” perquè permetrà sustentar l’actual sistema públic de pensions en tenir més cotitzacions a la Seguretat Social.

El vicepresident ha defensat que s’ha d'”acompanyar” aquest creixement demogràfic i impulsar altres factors qualitatius com la tecnologia, la formació i la inversió per garantir que s’augmenta la productivitat.

“Creixerem més però creixerem millor i serem més forts, dinàmics i innovadors”, ha sostingut Aragonès i ha recordat que els anys previs a la crisi econòmica, malgrat que es creixia, no era competitiu.

Esperança de vida

L’esperança de vida a Catalunya es preveu que augmenti i se situï als 88 anys per a les dones i als 83,2 anys per als homes el 2030, pel que fa als 86,3 anys per a elles i als 80,8 anys per a ells del 2016.

Per al vicepresident, aquest augment dels anys de vida comporta reptes com el d’assegurar que el sistema públic de salut té cobertura i existeixen polítiques públiques per a un envelliment digne: “Viurem més anys però hem de viure millor i més anys amb tota la dignitat”.

També ha assenyalat que s’haurà de “seguir reflexionant” sobre la sostenibilitat futura del sistema públic de pensions, i ha subratllat que aquestes qüestions s’han d’abordar no només des del Govern català sinó des de les administracions locals, l’Estat i les institucions europees.

El creixement de l’esperança de vida també implicarà que la població de 65 anys i més continuï augmentant, tal com ha fet de manera progressiva i constant les darreres dècades, i aquesta part de la població representarà el 22,3% del total el 2030 i el 29,8% el 2060.

Creixement natural

L’augment de l’esperança de vida provocarà el nombre de defuncions de manera continuada fins el 2030, mentre que els naixements hauran disminuït a curt termini i després es recuperaran moderadament, per la qual cosa el creixement natural –indicador que s’obté de la resta entre naixements i defuncions– serà negatiu per a aquest període.

L’Idescat ha remarcat que això suposa un canvi demogràfic rellevant perquè en les dècades passades el creixement natural havia estat de signe positiu i prendran protagonisme els moviments migratoris en l’evolució de la població a Catalunya, sobretot, els que provinguin de fora d’Espanya.

“Els fluxos migratoris seran la variable que farà créixer la població catalana els propers anys”, ha raonat Aragonès i ha emfatitzat que l’Administració Pública haurà de generar més llocs de treball i que siguin de qualitat.

En aquest sentit, ha sostingut que existeix un “dèficit preocupant” de professionals de caràcter tècnic i ha advocat per trobar aquests perfils amb l’ajuda de sindicats i patronals i impulsar la formació professional.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes