Maduro anuncia eleccions anticipades a l’Assemblea Nacional de Veneçuela, sota control opositor

"Ara, no creguin que sóc un beneit, un innocent. Crec en la pau, crec en el diàleg, però estic preparant el poble per defensar la pàtria on sigui, quan sigui i com sigui" ha declarat Maduro

Publicitat

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha anunciat aquest dilluns la convocatòria d’eleccions a l’Assemblea Nacional, ara sota control de l’oposició.

“Farem eleccions, anem a eleccions avançades de l’Assemblea Nacional”, ha afirmat Maduro durant un acte en el Palau de Miraflores de Caracas convocat per commemorar el primer aniversari de la seva victòria en les eleccions presidencials del 20 de maig de 2018.

Així, Maduro ha emplaçat l’oposició a mesurar-se electoralment amb l’oficialisme abans de desembre de 2020, quan expira l’actual mandat de l’Assemblea Nacional.

“Anem a mesurar-nos electoralment. Farem eleccions. Anem a legitimar l’única institució que no s’ha legitimat en els últims cinc anys. Anem a eleccions anticipades de l’Assemblea Nacional per veure qui té el poble, per veure qui té els vots, per veure qui guanya”, ha plantejat Maduro. Aquesta seria, segons Maduro, la “solució pacífica i democràtica” a l’actual situació a Veneçuela.

Publicitat

L’Assemblea Nacional es va renovar en les eleccions legislatives de 2015, que van ser reconegudes com a vàlides pel Govern i l’oposició i van donar la majoria parlamentària a aquesta última.

En la seva intervenció, Maduro ha aprofitat a més per valorar la primera jornada de diàleg amb l’oposició celebrada a Noruega: “La primera jornada amb la mediació del Govern de Noruega ha estat molt positiva. Sóc un home que creu en la paraula com a vehicle per superar les diferències”, ha apuntat.

“Ara, no creguin que sóc un beneit, un innocent. Crec en la pau, crec en el diàleg, però estic preparant el poble per defensar la pàtria on sigui, quan sigui i com sigui”, ha advertit.

En qualsevol cas, i malgrat la proposta d’eleccions per a l’Assemblea Nacional, Maduro ha defensat la legitimitat de l’Assemblea Nacional Constituent, controlada per l’oficialisme, i ha destacat que és la garant de l’estabilitat del país.

La crisi política a Veneçuela es va agreujar el 10 de gener, quan Maduro va decidir iniciar un segon mandat de sis anys que no reconeixen ni l’oposició ni bona part de la comunitat internacional perquè consideren que les eleccions presidencials del 20 de maig de 2018 van ser un frau.

En resposta, el president de torn de l’Assemblea Nacional, Juan Guaidó, es va autoproclamar mandatari interí el 23 de gener amb l’objectiu de cessar la “usurpació”, crear un govern de transició i celebrar “eleccions lliures”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes