51 originals opten al Premi Bertrana en aquest primer any en què el lliurament coincidirà amb l’edició de la novel·la

Els Premis Literaris de Girona reben 166 obres, més de la meitat de les quals competiran pel Miquel de Palol de poesia

Publicitat
51 originals opten al Premi Prudenci Bertrana en una edició, la 52a, que serà la primera en què el lliurament del guardó es farà coincidir amb la sortida de la novel·la guanyadora a les llibreries. El president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech, ha destacat que, tot i haver escurçat terminis per presentar originals –el calendari hi obligava- tant en aquesta categoria com en la resta de les que integren els Premis Literaris de Girona hi ha hagut “una bona participació”. En total, els guardons han rebut 166 obres, més de la meitat de les quals (86) competiran pel Miquel de Palol de poesia. La resta d’originals se subdivideixen entre els que s’han presentat al Carles Rahola d’assaig (9) i al Ramon Muntaner de literatura juvenil (20).
El termini per presentar obres als Premis Literaris de Girona es va tancar el passat 30 d’abril. A diferència d’altres edicions, aquest any la decisió de fer coincidir el lliurament del Bertrana amb l’edició de la novel·la ha obligat a tirar el calendari cap endavant. “Però estem contents, perquè tot i haver-se escurçat el temps hàbil per presentar originals, hi ha hagut una bona participació”, ha subratllat Domènech.

En total, aquest 2019 hi ha 51 novel·les que opten a ser el nou nom propi del 52è Prudenci Bertrana, dotat amb 30.000 euros. En comparació amb les dues anteriors edicions, el president de la Fundació ha admès que s’hi han presentat menys originals (el 2018 van ser-ne 61, i el 2017 eren 72) però ha volgut posar en valor que mig centenar d’obres ja és, per si sol, una xifra “significativa”.

De tots els escriptors que s’han presentat, n’hi ha 33 que han amagat el nom rere un pseudònim. “Bé sigui perquè tenen renom i volen passar desapercebuts, bé sigui perquè són novells”, ha puntualitzat Joan Domènech. I pel què fa als altres divuit que han anat “a pit descobert”, el president ha puntualitzat que, qui més qui menys, és conegut dins el món literari (dins aquest grup, hi ha traductors, filòlegs i historiadors).

Pel què fa a procedències, la majoria dels autors que s’han presentat són de Catalunya, tot i que també n’hi ha de les illes, el País Valencià i –fins i tot- dels Estats Units o el Regne Unit.

El veredicte, al juny

Publicitat

Ara, el jurat del Premi Prudenci Bertrana, que és el mateix que l’any passat, començarà la seva feina. I el dia 26 de juny, es reunirà per emetre el veredicte. D’aquí en sortirà una nota de premsa –”escarida”, ha puntualitzat Domènech- on es farà saber qui és el guanyador, si no queda desert, del Bertrana. La informació a fons sobre la biografia de l’autor i el contingut de la novel·la es reservarà per al setembre.

L’acte de lliurament dels Premis Literaris de Girona se celebrarà el 17 de setembre a l’Auditori, i l’endemà mateix la novel·la –i la resta d’obres premiades- ja es trobaran a les llibreries. Domènech ha volgut posar de relleu que l’acte servirà per reivindicar la literatura en català, sense deixar de banda la situació política que viu el país “on encara s’ha de lamentar que hi hagi presos polítics”.

La meitat, poemaris

Dels 166 originals que aquest any opten als Premis Literaris de Girona, més de la meitat (86) s’han presentat al 42è Miquel de Palol de poesia (dotat amb 2.400 euros). Aquesta categoria, a diferència del Bertrana, ha rebut més obres que l’any passat (quan van presentar-se’n 68).

El 40è Carles Rahola d’assaig, dotat amb 6.000 euros, ha rebut nou originals (l’any passat van ser-ne dotze). El premi, aquest any, canvia part del jurat, perquè després d’accedir a la conselleria de Cultura, la filòloga Mariàngela Vilallonga ha cedit el lloc a la doctora en Filologia Catalana Mita Casacuberta.

L’última de les categories, el Ramon Muntaner de literatura juvenil, ha rebut vint originals (l’any passat, van ser-ne 24). El guardó està dotat amb 6.000 euros.

A més d’aquests, els Premis Literaris de Girona d’aquest 2019 es completen amb dues categories més: el 19è Premi Lletra a la millor iniciativa digital de i sobre literatura catalana (en aquest cas, el termini per presentar-s’hi encara és obert i acaba el 15 de juliol) i el 25è Premi Cerverí, que organitzen conjuntament Catalunya Ràdio, iCat.cat i la revista Enderrock. Aquest guardó s’atorga per votació popular. En aquests moments, el jurat treballa en la selecció de les lletres que hi concursaran (i que es podran votar a través del web de Catalunya Ràdio fins al 14 de setembre).

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes