El Trapezi tanca amb 90.000 espectadors i amb les entrades exhaurides en molts espectacles de sala

Publicitat

El Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, ha tancat aquest diumenge la 23a edició amb uns 90.000 espectadors i amb molts dels espectacles de sala amb les entrades exhaurides. Tot i que divendres la pluja va obligar a suspendre tres funcions, els organitzadors han destacat l’èxit del Cabaret, de l’espectacle Fidelis Fortibus de la companyia Circus Ronaldo “per la seva humanitat” i de les dues coproduccions estrenades. En aquest sentit, el certamen referma l’aposta per esdevenir un referent en la producció de propostes circenses i per consolidar-se com a punt de trobada dels professionals del sector. Enguany, el Trapezi ha comptat amb la participació de 35 companyies i amb més d’un centenar d’artistes nacionals i internacionals.

Durant quatre dies, la ciutat de Reus s’ha convertit en la capital del circ a Catalunya amb 127 artistes que han fet vibrar el públic amb malabars, acrobàcies i equilibris. El director artístic del Trapezi, Leandro Mendoza, ha celebrat la bona acollida dels espectacles programats i ha assegurat que el circ, cada vegada més, parla de sentiments i emocions. Segons Mendoza, el cap de cartell d’aquesta edició, el Circus Ronaldo, ha emocionat el públic. “Per a molta gent ha estat una plorera, un espectacle molt humà”, ha afirmat. De fet, el director ha subratllat que la programació ha tingut un “alt grau d’humanitat” i n’ha destacat espectacles com ‘Quan els cracs portin talons’, de la companyia Escarlata Circus, que s’ha estrenat al certamen, o ‘Íntimo’, de LaMala.

Un altre dels èxits ha estat el cabaret amb un nou format escènic que ha comptat amb l’estrena absoluta d’un número de trapezi doble de La Fem Fatal i les peces de lira de la brasilera Iara Gueller, del quadre fix del duet francès Dues Filles i amb la participació del malabarista Jimmy Gonzalez. Mendoza també ha assenyalat el paper dels marionetistes de Discípulos de Morales amb el ‘Pacokenstein’ i, sobretot, Alba Sarraute, mestre de cerimònies, que després de deu anys treballant en companyies internacionals ha retornat a Catalunya. “Ara tenia la maduresa per portar un gran format com ha estat el cabaret”, ha afegit.

A banda, per primer any, el Trapezi ha apostat per limitar l’aforament en espais gratuïts com el de la plaça de la Llibertat i a Casa Rull, on s’han format llargues cues. La limitació de localitats ha estat per qüestions de seguretat i de comoditat, ja que aquest format garanteix unes millors condicions per veure els espectacles. Amb tot, des de la direcció artística han destacat que treballaran de cara a la propera edició per tal d’ampliar els aforaments limitats.

Publicitat

Espectacles suspesos per la pluja

El Trapezi va haver de suspendre tres espectacles la nit de divendres a causa de la pluja. Es tracta de les funcions ‘ El Covador-Impulse’, ‘A Salto Alto-entre gentilezas exterminios’ i el cabaret. A més, també es va anul·lar dissabte un altre espectacle perquè l’artista es va lesionar mentre escalfava. Pel que fa als espectacles de sala, s’han venut 1.600 entrades al públic general i 390 als professionals. La regidora de cultura de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, ha valorat que la fira és una “bona” inversió per la ciutat i ha refermat el seu compromís pel retorn econòmic i la projecció cultural que suposa arreu del país.

El Trapezi aposta per ser una plataforma de produccions

El Trapezi també vol esdevenir un referent dins del sector i ser una plataforma de produccions. “Creiem que és una via molt important per fer més necessari el Trapezi”, ha dit Mendoza. Així es vol “cosir” sinergies entre programadors i productors per fer créixer les companyies catalanes i espanyoles i que aquestes creïn espectacles de mig format. Actualment, aquests formats estant encapçalats per companyies estrangeres, segons el director. “Volem propiciar aquest camí. És una feina lenta”, ha afegit. Amb tot, d’aquesta edició ja han sortit els primers fruits i diversos espectacles es programaran a festivals del Brasil, l’Equador i Alemanya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes