Barcelona Poesia 2019 reunirà un centenar d’artistes amb la diversitat de gènere i lingüística “com a obsessió”

Els poetes Rita Dove, Lebogang Mashille, Luis García Montero, Antònia Vicens i Burhan Sönmez protagonitzaran l'acte central al Palau de la Música

Publicitat
La setmana Barcelona Poesia 2019 acollirà del 8 al 16 de maig més d’una quarantena d’actes i un centenar de participants entre poetes, editors, músics i actors. El Museu Frederic Marès serà un any més l’epicentre del certamen que aquest any té “com a obsessió” la diversitat de gènere, lingüística i d’estil. “Celebrem un dels festivals més importants d’una ciutat que se sent tan híbrida i plural com ho és la poesia actual”, ha dit aquest dimarts una de les directores del festival, Àngels Gregori, en la presentació de la programació. Aquesta “força i riquesa” l’han volgut posar sobre la taula amb una trentena de poetes provinents d’arreu del món, a més d’artistes catalans com Perejaume. L’acte central al Palau de la Música el protagonitzaran Rita Dove, Lebogang Mashille, Luis García Montero, Antònia Vicens i Burhan Sönmez.

Aquest any també hi haurà homenatges i festes per celebrar la vigència d’autors com Joan Brossa, Víctor català, Pere Quart i la colla de Sabadell, Màrius Torres, Mary Oliver i la vessant poètica de Pepe Rubianes. Sílvia Pérez Cruz o Lluís Homar participaran de l’espectacle que reivindicarà els ‘Poemas africanos’ de l’humorista.

Recitals, però també obres de teatre, performances, monòlegs, conferències, debats, concerts, tallers o una batalla poètica a dalt d’un ring s’allargaran durant nous dies a espais diversos de la ciutat, com la plaça de Sant Felip Neri, biblioteques, el Saló de Cent o el mateix Palau de la Música. Com a novetat, se suma aquest any el Palau Güell per acollir l’espectacle de Perejaume, ‘Xilema’, que combinarà música, ball, i el recital de l’artista.

La diversitat de la qual el certamen “vol fer bandera” se centra també en la pluralitat de gèneres i estils, així com l’origen dels poetes. Un any més hi haurà diàlegs entre poetes protagonitzats per Antoni Clapés i Denise Desautels; Gemma Gorga i Sjata Bhatt; Manuel Forcano i Esther Zarraluki; Andrea Montoya i Mary Jo Bang; i Izaskun Arretxe i Rita Dove. Poetes, doncs, provinents de països com el Canadà, l’Índia o els Estats Units. També viatjaran a Barcelona poetes de l’Argentina, de Palestina, del Congo o del Regne Unit.

Per potenciar les sinergies, hi haurà col·laboracions amb altres festivals de la ciutat, com el Festival Alcools, que té lloc a la Sala Beckett i on la poeta palestina rafeef Ziadah farà un recital amb l’integrant dels Mishima Dani Vega. També amb el festival Sonhoras o el Vociferio Festival de Poesa Oral i Escènica de València.

Publicitat

Música i poesia

Gregori ha assegurat que Poesia Barcelona 2019 ha volgut “reforçar” el binomi poesia i música amb propostes com ‘Intocables’, en el qual Gerard quintana fa un recorregut per cançons censurades de la història, des de Lennon a Bowie. Refree i Niño de Elche faran un espectacle a través de poetes tan diversos com Thomas Merton o San Juan de la Cruz, a ‘Ectasis’, i l’espectacle ‘Mushaira intercultural: Àsia a Barcelona’ reunirà poetes i músics amb versos en urdú.

Un dels actes destacats és ‘Breaking Ground Barcelona: l’ascendència conscient”, amb poetes com Agnès Agboton i Jay Bernard que reflexionaran sobre l’entrecreuament entre el cos, l’origen cultural o el gènere. Da’ltra banda, dues de les protagonistes de l’acte final al palau de la Música, Rita Dove i Lebogang Mashile, s’endinsaran en la defensa dels drets humans, el feminisme o la lluita del racisme a través de la poesia.

Acte central al Palau de la Música

El punt i final de la setmana, l’acte conegut com a Festival Internacional de Poesia de Barcelona que quest any arriba a la seva 35a edició, té com a fil conductor autors “fortament compromesos amb la llibertat, el seu país, amb el moment que els ha tocat viure i amb la lliure circulació de les idees”, ha assegurat Gregori. Així, el Palau de la Música rebrà Rita Dove, una de les poetes més reconegudes als Estats Units, premi Pulitzer de Poesia l’any 1987. “És un referent en la lluita pel feminisme i els drets humans”, ha assegurat la directora. La poeta, actriu i activista Lebogang Mashille, guanyadora d’un dels premis més importants de la literatura africana, el NOMA, portarà la força dels seus recitals en els quals combina música amb poesia per parlar de gènere i sexualitat amb una perspectiva crítica. Luis García Montero, director de l’Instituto Cervantes, Antònia Vicens, creu de Sant Jordi i Burhan Sönmez completaran la nit que compta amb la direcció artística de la companyia Baró d’Evel i amb el quartet establert a Suïssa Lassus Quartett.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes