La Fura dels Baus eclipsa amb diables enxarxats i foc el macroespectacle de la llegenda del Pont del Diable de Martorell

La representació aplega uns 4.500 espectadors en els dos passis gratuïts

Publicitat

La Fura dels Baus ha enlluernat el públic amb la recreació de la llegenda del Pont del Diable de Martorell aquest dissabte a la nit davant d’uns 4.500 espectadors. El macroespectacle ha arrencat amb un Seat Fura de l’any 1981 orbitant al voltant de l’icònic pont. Amb tot, un dels punts àlgids de la funció l’ha protagonitzat una xarxa de diables que amb foc han entusiasmat els assistents. “No s’ha fet mai, és brutal”, ha exclamat el director artístic, Carlus Padrissa. En la funció, hi ha participat un centenar d’artistes, entre ells, Quico Palomar, que ha liderat el fil musical. La vuitena edició, emmarcada en la Fira de la Primavera, ha celebrat dos passis gratuïts.

La Fura dels Baus ha reinventat la llegenda del Pont de Martorell conservant els orígens però introduint aspectes crítics de la societat actual, com són els efectes negatius de la contaminació i l’aposta per la sostenibilitat. L’espectacle ha començat amb el diàleg de la senyora Vella i el Diable, que han alertat dels perills de la pol·lució. Així, el cèlebre pont s’ha convertit en el símbol del progrés insostenible, segons ha explicat el director artístic. Tot seguit, un Seat Fura s’ha enlairat des de sota del pont i, amb els diables penjant, ha orbitat per marxar cap al planeta Mart per l’alta contaminació que pateix el planeta Terra. D’aquesta manera, la Fura ha homenatjat la factoria de vehicles i el municipi.

“Si badem haurem d’anar a viure a Mart, que també destruirem, el més important és respectar on habites, hem de remar en la mateixa direcció”, ha dit Padrissa. “És un espectacle que va per la Terra, pel riu i també per l’espai perquè travessa el pont i volen”, ha precisat el director artístic. En l’espectacle, hi ha participat un centenar d’artistes, d’uns 200 professionals que han fet possible el muntatge, entre els quals dos gats il·luminats que han ballat al costat dels membres que prèviament havien col·locat caixes damunt del pont amb paraules com ‘odi’, ‘xenofòbia’, ‘violència’ i ‘opressió’, entre d’altres.

A més, l’artista Quico Palomar, un dels cantants històrics de la companyia, ha tocat diversos temes com a solista durant l’actuació. També hi ha participat elements del bestiari tradicional, com els gegants. Ara bé, un dels moments més aclamats i aplaudits pel públic ha estat quan novament prop d’una trentena de diables, enxarxats, han fet equilibris i han encès el foc mentre volaven al voltant del pont. Així s’ha posat el punt final a la funció, que s’ha repetit per segona vegada al cap de mitjà hora. El primer passi l’han vist unes 3.000 persones, mentre que el segon, unes 1.500, segons els organitzadors.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes