El Patronat del MNAC veu “necessària” l’ampliació del museu i aposta per fer-la al Pavelló Victòria Eugènia

Aprova l'Estratègia i Pla d’Acció 2019-2022/2029 del museu dirigit per Pepe Serra

Publicitat
El Patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), integrat per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura, va aprovar i donar suport per unanimitat, el passat 2 d’abril, a l’Estratègia i Pla d’Acció 2019-2022/2029 que ha presentat el museu. En aquest context, el Patronat ha aprovat la idea inicial del MNAC per a la seva ampliació, amb l’encàrrec de seguir treballant per a concretar-la. Tots els integrants del Consorci comparteixen “la necessitat” que el museu s’ampliï, que aquest creixement es faci en el Pavelló Victòria Eugènia i la idea que aquesta extensió, un cop finalitzada, pugui arribar a ocupar la totalitat del citat Pavelló. També s’han acordat unànimement els continguts principals d’aquesta ampliació.
Els continguts de l’ampliació són el trasllat de la col·lecció d’Art Modern ja prolongada fins els anys setanta del segle XX, les exposicions temporals i els espais per a activitat educativa i programes públics. Tot aquest projecte d’ampliació té caràcter col·laboratiu amb altres institucions i entitats culturals de la muntanya de Montjuïc i de la ciutat, com la Fundació Mies van der Rohe, entre d’altres, que podran fer ús dels espais.

Pla de finançament 

Respecte al finançament i el calendari, el Patronat ha emplaçat al MNAC a treballar ens els propers mesos conjuntament amb les administracions en la definició d’un possible pla de finançament públic-privat del projecte, així com de les seves fases d’execució, que s’hauran de sotmetre novament a l’aprovació del patronat.

Aquest nou Pla suposa la continuïtat natural del projecte del museu, després de l’anterior cicle estratègic 2012-2017, amb què el centre ha doblat el nombre de visitants, ha augmentat de manera molt important la seva rellevància i s’ha desplegat àmpliament a Barcelona, Catalunya i a escala estatal i internacional.

Objectius 

Publicitat

En aquests propers anys el museu se centrarà, com ha apuntat en un comunicat, en potenciar la seva dimensió social per esdevenir un recurs de tothom i per a tothom, amb nous plans d’accessibilitat, inclusió, proximitat, igualtat d’accés a la cultura i treball en col·laboració amb el teixit social i la comunitat. El museu continuarà la feina que ha desenvolupat en els darrers anys per “transformar les seves col·leccions i a generar nous relats més crítics i oberts a la discussió i la participació, i seguirà incrementant la dimensió educativa i de coneixement del centre, així com la seva presència internacional”.

També serà clau en aquest nou cicle assolir un nou marc regulador per al museu, que en millori la capacitat i eficiència de gestió, i en renovi la governança amb noves formes d’institucionalitat més plurals i participatives, ampliant d’aquesta forma la seva representativitat social.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes