Andorra vota entre mantenir l’hegemonia de Demòcrates o canviar el Govern amb 6 alternatives

Hi ha 27.278 andorrans cridats a les urnes aquest diumenge de 9 a 19 hores

Andorra celebra aquest diumenge les vuitenes eleccions democràtiques de la seva història i les que compten amb més forces polítiques predisposades a liderar el Govern els propers quatre anys: fins a set llistes nacionals i una territorial.

Publicitat

Hi ha set opcions nacionals però en general la campanya s’ha fragmentat entre Demòcrates per Andorra (DA, que ha estat al Govern els últims vuit anys) i els que aspiren a canviar la tendència, entre els quals Partit Socialdemòcrata (PS) i Liberals d’Andorra (L’A) són els partits amb més opcions.

Tant Pere López (PS) com Jordi Gallardo (L’A) han manifestat els últims dies de campanya que no descarten pactes per desbancar DA, del candidat Xavier Espot, de l’executiu.

De fet, en les circumscripcions territorials (on es juguen la meitat dels escons del Parlament) s’han presentat conjuntament sota la denominació d’Acord.

López (PS) i Gallardo (L’A) no descarten unir-se també amb la resta de partits que concorren, malgrat tenir ideologies contraposades en alguns casos, com Andorra Sobirana, d’Eusebi Nomen, l’únic partit que vol parar les negociacions que Andorra manté amb la UE per entrar al mercat europeu.

Els altres partits que es presenten són Terceravia, amb el candidat Josep Pintat (que abans formava part de L’A); Progressistes SDP, amb el candidat Josep Roig; Units pel Progrés d’Andorra, amb Alfons Clavera; i Ciutadans Compromesos (CC), amb Carles Naudi (exliberal), que es presenta en la circumscripció territorial de la Massana.

En total 27.278 andorrans estan cridats les urnes en els col·legis electorals de les set parròquies, de les 9 a les 19 hores d’aquest diumenge: la xifra ha crescut en 2.800 persones des dels comicis del 2015.

Sondejos renyits

L’últim sondeig sobre intenció de vot, de l’empresa Time Consultants publicada a principis d’aquesta setmana, dona a DA una lleugera victòria, per sobre del PSA.

Segons l’enquesta, en l’arc parlamentari de 28 escons, DA obtindria 7-11, el PS 7-9, L’A entre 5 i 7, Terceravia 1-3 i CC s’emportaria els 2 de la Massana; i la resta de les forces polítiques es quedarien fora del Consell General (parlamentària).

L’entrada a la UE

Les negociacions que el Principat manté fa anys amb la UE ha estat un dels temes candents de campanya, en la qual totes les formacions han criticat la falta de transparència de DA durant l’última legislatura per explicar com afectarà al país la lliure circulació de persones, mercaderies, capitals i serveis.

Un altre tema al centre del debat ha estat la possibilitat de despenalitzar l’avortament, una opció que DA descarta en considerar que podria posar en perill el model institucional del país, el coprincipat, amb dos caps d’Estat: el president de la República Francesa i l’arquebisbe de la Seu d’Urgell (Lleida).

Els candidats també porten als seus programes mesures per solucionar el problema de la falta d’habitatge, per garantir el sistema de pensions i el sanitari, promeses de pujar el sou mínim, i accions per reactivar l’economia sobretot pensant en el petit empresari.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Otegi defensa que la independència “passa per dir ‘Sí’ als pressupostos de l’Estat

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha defensat aquest dimecres que el procés cap a la independència del País Basc "avui passa per...

Colau encara no ha donat cap explicació del tret d’un agent de la Guardia Urbana a un sensellar

La líder de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha acusat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d'"amagar-se" després del tret que un agent...

El rector de la UB creu que la normalitat prèvia a la pandèmia no es recuperarà fins al febrer del 2022

L'actual rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, preveu que la normalitat prèvia a la pandèmia no es recuperi fins al febrer...

El 71% de les empreses esportives queden fora de les ajudes del Govern

El clúster del sector empresarial esportiu, INDESCAT, ha denunciat que els ajuts anunciats pel Govern al sector de l'esport són insuficients i "no cobreixen...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca