El factor Rachel, de Caroline O’Donoghue | Novel·la (Amsterdam) | Traducció de Joaquim Toset
El 2008 jo gairebé major d’edat i començava a sortir de l’ou amb els primers esforços per entrar a una vida adulta que s’iniciava amb una crisi global i unes quantes portes tancades. Les conseqüències emocionals i materials de tot allò crec que encara les arrosseguem a dia d’avui i és en aquest panorama feixuc per a algú nascut a finals dels vuitanta i principis dels noranta que s’esdevé la història de la Rachel, una irlandesa de vint anys que malda per sortir-se’n com a llibretera, estudiant de literatura anglesa i companya de pis d’en James, amb qui es faran millors amics. Poc es podia imaginar la Rachel que enamorar-se del seu professor, en Dr. Byrne, l’arrossegaria a situacions complicades que l’acompanyarien tota la vida.
La història d’aquests anys de crisi social s’alterna amb petits degotejos del present (2022) que ens permetran conèixer una Rachel ja adulta i ens faran preguntar com aconsegueix ser la dona que suposem que és ara. La llibertat sexual, el dret a l’avortament —que no va ser legal fins al 2018 a Irlanda—, les oportunitats laborals o les aparences són alguns dels temes sobre els quals reflexiona O’Donoghue. Tot plegat de la mà de personatges bastant profunds, tant els protagonistes com els secundaris, emmarcats en un context que esdevé un personatge més de la novel·la.
El temps de la collita, de Magdalena Blaževic | Novel·la (L’Agulla Daurada) | Traducció de Jordi Cumplido
Em costa una mica entrar a la història que ens regala Blaževic, però un cop soc dins, començo a gaudir-ne. No hi passen grans coses o grans fites, tot el que hi succeeix és entre línies. I a mi m’encanta llegir entre línies, m’agrada que un escriptor em llanci missatges subliminals i metàfores que he de desxifrar, que em faci navegar per un terreny que no acabo de conèixer prou, que em captivi amb les paraules, el llenguatge i la manera preciosa de narrar. M’agrada que em portin a històries que sé del cert que en algun moment hauré de tornar a llegir.
Això és el que he sentit amb la història de l’Una, una dona que retorna al poble dels seus pares després d’una guerra que s’ho va endur tot. A través de la seva mirada de fotògrafa, en veurem les conseqüències devastadores, relatades d’una forma bonica que amaga dolor i que la fan única i especial. I coneixerem la seva mare, l’Ida, amb un passat que se’ns va retratant a pinzellades i ens anirà deixant el cor encongit.
El temps de la collita és una mena de cop de puny que acaba en carícia. O una carícia que acaba en cop de puny. Tot depèn de com t’ho miris. Una experiència lectora i literària que algun dia m’agradaria repetir.
Envia nudes, de Saba Sams | Relats (Bromera) | Traducció de Sebastià Portell
A Envia nudes, que inaugura la col·lecció la “Singular” de Bromera, la qual pretén publicar narrativa contemporània escrita per dones, ens trobem deu relats protagonitzats per dones que passen de la infantesa cap a la vida adulta i que intenten bregar amb els típics problemes d’aquest moment vital: maternitat, sexualitat, relacions amoroses amb amistats o, fins i tot, amb una mateixa. El que m’ha agradat d’aquests relats, sobretot, és que deixen un final obert, un tipus d’històries que m’encanten perquè em permeten reflexionar més enllà d’allò que se’ns explica i imaginar-nos l’esdevenir dels personatges, cosa que m’enriqueix molt com a lectora.
Mentre llegia Envia nudes, no podia parar de pensar en alguns relats de Dents de llet, de Lana Bastašić (Periscopi, 2022), no només perquè tracten el tema de la infantesa, sinó també per aquest toc sinistre i tèrbol que incomoda i que tenen alguns de relats. Però, sobretot, li trobo paral·lelisme amb Nena, dona, altres, de Bernardine Evaristo (La Segona Perifèria, 2024), i Union Street, de Pat Barker (L’Agulla Daurada, 2023). Tant l’un com l’altre ens desgranen les vides de diferents dones que es troben en una situació d’exclusió social i de dificultats per sortir-se’n i tirar endavant. Tots tres, doncs, posen el focus en la dona i els seus problemes en la societat actual i les contradiccions amb elles mateixes.