La despesa mitjana mensual dels catalans en aspectes relacionats amb l’habitatge -cistella de la compra, hipoteca o lloguer i despeses energètiques- es va situar en 1.335 euros, segons el II Baròmetre de l’Habitatge ‘Planeta Propietari’ del Grup Mutua Propietarios, que analitza les preocupacions dels catalans en habitatge, i suposa un 47% dels ingressos mitjans familiars. D’acord amb l’informe, aquest percentatge supera el 90% en les llars amb ingressos de fins a 1.000 euros; suposa un 58% entre les persones que viuen de lloguer, i es correspon amb el 54,5% dels ingressos dels qui viuen sols.
Analitzant els conceptes de la ‘Factura de la Llar’, realitzada en base a les respostes de més de 2.300 espanyols (entre ells 500 catalans), els subministraments bàsics -llum, gas i combustible- van suposar 175,57 euros al mes, un 8,7% dels ingressos totals i 16,37 euros menys respecte a l’any anterior. No obstant això, per a les llars amb rendes mileuristes, aquesta quantitat suposa el 23,2% dels ingressos totals, incrementant-se el nombre de famílies en situació de pobresa energètica en relació a l’any anterior.
Pel que fa a la hipoteca o el lloguer, la factura de la llar augmenta un 7,71%, situant-se en els 730 euros mensuals. En aquest sentit, el II Baròmetre de l’Habitatge ‘Planeta Propietari’ també detecta una evolució divergent del cost de la hipoteca i el lloguer: enfront del descens de la hipoteca en 19 euros, es registra un augment notable de la despesa del lloguer en 67,9, donant com a resultat un preu mitjà del lloguer que supera el de la hipoteca en gairebé 70 euros al mes.
En aquest marc, 3 de cada 10 catalans asseguren tenir alguna dificultat per fer front al pagament de les despeses de l’habitatge. Per perfils, els joves d’entre 18 i 34 anys són els que experimenten majors dificultats: un 7% declara tenir “molta dificultat”, i al voltant del 33% reporta “bastanta dificultat”. En contrast, els majors de 65 anys presenten una situació més favorable, amb un 24% que afirma no tenir “cap dificultat”, reflectint possiblement menys despeses derivades de l’habitatge, com la hipoteca. Així mateix, si es té en compte el nivell d’ingressos, les llars amb ingressos per sota de 1.000 euros són les més afectades: el 18% reporta “molta dificultat”, i el 39% parla de “bastanta dificultat”.
I què és el que més preocupa als catalans en matèria d’habitatge? D’acord amb el II Baròmetre de l’Habitatge ‘Planeta Propietari’ baixa una posició les ‘despeses associades a la llar’ (7,14), un descens que podria estar motivat per l’estabilització dels preus energètics i per les mesures d’eficiència implementades a les llars.
La pujada del preu del lloguer (+3), l’ocupació il·legal’ (+1) i ‘les lleis al voltant de l’habitatge’ són els tres aspectes relacionats amb l’habitatge que més llocs han escalat en el rànquing de les principals preocupacions.
Finalment, el II Baròmetre de l’Habitatge ‘Planeta Propietari’ constata el descens com a assumptes menys rellevants per als catalans en habitatge ‘el manteniment’ i disposar d’una ‘llar sostenible’.