Set de cada deu gironins estan exposats a més soroll del que recomana l’OMS

El darrer mapa detecta una "gran millora" amb menys veïns que suportin nivells elevats de contaminació acústica

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

Set de cada deu gironins estan exposats a més fressa del que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que situa el llindar en 53 decibels. L’Ajuntament ha fet públic el Mapa Estratègic de Soroll del període 2022-2027 que detecta una “gran millora” amb menys veïns que suportin nivells elevats de contaminació acústica. L’estudi revela que el 24% dels gironins estan per sota del límit de 55 decibels; un 25,1% a la franja d’entre 55 i 59; un 33,7 suporten entre 60 i 64 decibels i un 15,2% entre 65 i 69. Finalment, un 1,9% dels veïns estan exposats a nivells superiors als 70 decibels. La font principal de soroll és el trànsit viari, que afecta el conjunt dels veïns, seguit pel trànsit ferroviari que abasta el 82% dels gironins.

Publicitat

L’Ajuntament de Girona ha fet públic el Mapa Estratègic de Soroll de Girona corresponent al període 2022-2027 i ha engegat aquest dilluns un procés participatiu per desplegar accions que permetin millorar la qualitat acústica a la ciutat.

L’estudi revela que set de cada deu gironins estan exposats a més soroll del que recomana l’OMS. L’Organització Mundial de la Salut fixa el llindar en 53 decibels i, per la dificultat tècnica a l’hora d’obtenir les dades amb tanta precisió, el mapa situa el topall de fressa òptima en 55 decibels. Segons l’anàlisi, el 24% dels gironins estan a una mitjana inferior dels decibels diaris recomanats (menys de 55).

El mapa reflecteix que hi ha hagut una “gran millora” en comparació amb el darrer estudi perquè aleshores només un 3% dels veïns es trobaven per sota dels 55 decibels: “Hi ha hagut una gran millora respecte a la Fase 3, ja que ha augmentat el percentatge de la població exposada a nivells per sota i ha disminuït la població exposada a nivells superiors”.

S’han reduït, sobretot, els gironins que suporten una franja de fressa situada entre els 65 i els 69 decibels (del 34,3% de la fase 3 al 15,2% actuals) i els de 70-74 decibels (del 17,3% a 1,9%). Amb tot encara gairebé un de cada cinquanta gironins estan exposats a més de 70 decibels diaris de mitjana.

En relació a la font de soroll, la principal causa de fressa a Girona és el trànsit viari, que afecta el 100% de la població durant totes les franges del dia. “Seguidament al trànsit viari, les fonts de soroll causants de molèstia són el trànsit ferroviari, les activitats d’oci i l’activitat industrial”, recull l’estudi que remarca que el 91% dels veïns estan exposats a les fresses pels trens, el 44% per les activitats d’oci i el 13% als sorolls d’activitats industrials.

Bateria d’accions

L’Ajuntament remarca que el document ha de servir de guia per desenvolupar un pla d’actuacions per continuar reduint la contaminació acústica. El regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, exposa en un comunicat que l’objectiu es desplegar una bateria d’actuacions que permetin “reduir notablement” el soroll que pateixen “bona part dels gironins”. “La contaminació acústica sovint queda invisibilitzada però reduir-la ajudarà a millorar la salut de les persones i a fer una ciutat més agradable per a viure-hi”, ha afirmat.

El consistori recorda la proposta sorgeix d’una directiva europea que insta a disposar d’aquests mapes com a eina per introduir una gestió ambiental del soroll més eficient i és obligatòria també d’acord amb la normativa estatal sobre el soroll. El mapa inclou l’aglomeració Girona-Salt a causa del continu urbanístic que uneix ambdós municipis.

Respecte a mapes anteriors, el mapa presentat presenta canvis de metodologia i ha integrat el mètode de càlcul CNOSSOS utilitzat per la Comissió Europea. Segons reucll l’estudi, aquest canvi dificulta la comparativa amb estudis de contaminació acústica anteriors però garanteix una major uniformitat a escala europea a l’hora de recopilar dades.

Amb el mapa estratègic de soroll disponible, l’Ajuntament tira endavant un procés participatiu per impulsar un Pla d’Acció per a la Millora de la Qualitat Acústica (2024-2029) amb l’objectiu que la ciutadania i les entitats puguin fer propostes encarades a millorar la qualitat ambiental. Les aportacions es podran des d’aquest dilluns i fins al 2 de gener al web girona-decidim.ddgi.cat/processes/qualitat-acustica.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes