Només el 39% dels municipis obligats a tenir pla d’emergències per inundacions en tenen

Hi ha 60 localitats que no han elaborat el document i 255 que el tenen caducat o pendent de revisió

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez Salinas, ha alertat que només el 39% dels municipis que haurien de tenir obligatòriament un pla d’emergències per inundacions en tenen. Segons el resultat d’una actuació d’ofici iniciada el 2023, hi ha 521 municipis que haurien de tenir obligatòriament pla d’emergències per inundacions i la síndica assegura que només 206 en tenen, 60 no en tenen i 255 més el tenen caducat o pendent de revisió. D’aquests últims, n’hi ha 77 que el tenen caducat des de fa més de 10 anys. La institució ha destacat especialment 17 municipis, on hi viuen 460.000 persones, que tenen un risc molt alt d’inundació i no disposen de pla d’emergències.

Publicitat

Es tracta de Badalona, Badia del Vallès, Bellver de Cerdanya, Bossòst, Castelló d’Empúries, Creixell, Montcada i Reixac, Olesa de Montserrat, Palafolls, El Pont de Suert, Puigcerdà, Rubí, Sant Fost de Campsentelles, Sentmenat i Vilassar de Mar.

A Catalunya hi ha 205 municipis amb risc d’inundació molt alt, 180 amb un risc alt i 108 amb risc mitjà. A més hi ha alguns municipis que, tot i tenir un risc baix o moderat, es poden veure afectats pel funcionament o trencament d’una presa o un embassament proper (28). Per tant, la síndica ha afirmat que els plans d’emergència per inundació són obligatoris en 521 municipis, recomanables en 241 i prescindibles en 185.

En aquest context, la síndica ha adreçat un seguit de recomanacions a les administracions per esmenar els dèficits detectats. En primer lloc, ha recomanat als ajuntaments que no tenen pla malgrat ser obligatori o recomanable, que els elaborin “sense més dilacions”, especialment ara que la Generalitat ha obert una línia d’ajuts específica.

D’altra banda, ha recomanat al Departament d’Interior i Seguretat Pública que reforci la supervisió i el seguiment del compliment d’aquestes obligacions i que treballi coordinadament amb les quatre diputacions per oferir el suport necessari als municipis, especialment a aquells més petits i amb menys recursos.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes