Les persones dependents esperen de mitjana uns vuit mesos i mig (258 dies) des de la sol·licitud de valoració del grau de dependència fins a tenir un programa individual d’atenció (PIA), segons dades del departament de Drets Socials corresponents al mes de setembre consultades per l’ACN. Per al primer tràmit, en mans dels serveis de valoració de la dependència (SEVAD), l’espera mitjana és de 139 dies. A aquest temps s’hi han d’afegir quatre mesos més (119 dies) per obtenir un Programa Individual d’Atenció (PIA), que determina les modalitats d’intervenció més adients a les seves necessitats i que gestionen els Serveis Socials. Segons la mateixa font al setembre es van resoldre un total de 6.207 valoracions i n’hi ha 53.787 de pendents.
El Departament de Drets Socials ha publicat per primera vegada dades sobre resolucions de grau de dependència (temps d’espera, resolucions resoltes i pendents), així com dels Programes Individuals d’Atenció (PIA) -que determinen les modalitats d’intervenció més adients a les necessitats dels dependents-, corresponents al mes de setembre. Les dades s’aniran actualitzant mensualment.
Segons apareix al web del departament, el mes de setembre es van resoldre un total de 6.207 valoracions i n’hi ha 53.787 de pendents. El temps mitjà d’espera -registrat a aquesta data- és de 139 dies, és a dir, més de quatre mesos i mig.
El reconeixement de la dependència és un requisit bàsic per accedir a les prestacions econòmiques i de serveis socials reconegudes. Els Serveis de valoració de la dependència (SEVAD) territorials elaboren els informes de valoració a través d’una xarxa de 25 centres repartida per tot Catalunya. Els SEVAD que van resoldre més valoracions aquest mes de setembre van ser una de Barcelona ( Dreta de l’Eixample, Gràcia i Sant Andreu) amb 479 expedients, la del Vallès Occidental Oest (amb 473) i Girona centre i litoral (438).
Precisament en aquest SEVAD gironí és on hi ha registrat un temps d’espera mitjà superior, de 224 dies (la mitjana global és de 139 dies). I el segon centre amb més temps d’espera registrat el setembre del 2024 és el del Camp de Tarragona Nord (Tarragona ciutat), de 220 dies, que és el vuitè en nombre d’expedients resolts.
Fonts del departament apunten que s’ha produït un augment de les sol·licituds de dependència, i que això conviu amb “dificultats” per cobrir baixes de personal als equips de valoració. En aquest sentit, el mateix departament assegura que “s’han reforçat els equips” i que ja es treballa en millores de la gestió del tràmit, per exemple, la tramitació en paral·lel del reconeixement de grau i la valoració de les capacitats econòmiques, o l’habilitació d’un tràmit específic en línia per a la sol·licitud de la prestació per cuidador no professional.
D’altra banda, avancen que “aviat” entrarà en marxa un canvi en el tràmit de la dependència “que suposarà una millora molt important per a la ciutadania i els equips de valoració”, com a part d’un “pla de xoc” que s’ha de presentar abans de final d’any, segons es va anunciar. La mateixa font apunta que es preveu una millora de les condicions laborals dels professionals dels SEVAD als pressupostos de la Generalitat del 2025.
Vuit mesos i mig, entre valoració i PIA
Un cop obtingut el reconeixement sobre el grau de dependència, el sol·licitant pot demanar l’elaboració d’un Programa Individual d’Atenció (PIA), que determina les modalitats d’intervenció més adients a les seves necessitats i que gestionen els Serveis Socials.
A setembre de 2024, el temps mitjà d’espera per aquest segon tràmit és de 119 dies (178 a Barcelona ciutat, 122 a l’àrea metropolitana nord, 106 a la Catalunya central i 101 a la regió metropolitana sud, com les regions socials amb més temps mitjà). El nombre de PIA resolts al setembre és de 4.967, gairebé el 70% dels quals gestionats a Barcelona i la seva àrea metropolitana.
D’aquesta manera, el temps total que esperen de mitjana les persones dependents entre la presentació de la sol·licitud de valoració del seu grau de dependència i l’obtenció d’un PIA amb el programa d’intervenció ascendeix a 258 dies (139 per la valoració més els 119 per la redacció del PIA).
Reducció de 29 dies, segons l’Imserso
El departament de Drets Socials ha publicat per primera vegada aquestes dades, de les quals ja donava compte l’Instituto de Mayores y Servicios Sociales (Imserso) estatal. Per raons metodològiques, les dues fonts no coincideixen exactament en els temps d’espera actuals per la resolució del SEVAD i l’obtenció del PIA, tot i que la suma final és coincident: 262 dies d’espera segons aquesta font pels 258 amb dades de Drets Socials.
Segons l’Imserso, entre el gener del 2023 i l’octubre de 2024 el temps d’espera mitjà a Catalunya s’ha reduït en 29 dies, gràcies a una important reducció de 50 dies en l’elaboració del PIA i un augment de 13 dies en la valoració del grau.