La CGT ha denunciat el “creixement exponencial” de les sol·licituds d’activació del protocol contra l’assetjament laboral a l’administració pública. Segons dades facilitades pel sindicat arran d’una petició d’informació pública, fins al setembre del 2024 s’han registrat 178 sol·licituds, en tot el 2023 van ser 132 i el 2022 110. És a dir, han pujat un 61,8% des del 2022. El sindicat diu que el 2021 (67) va començar un canvi de dinàmica i ha alertat que no s’aturarà fins que es prenguin mesures “realment efectives”. A més, apunten que en els darrers cinc anys gairebé la meitat (48%-325) s’han fet al Departament d’Educació, el 23% a l’Institut Català de la Salut (156), seguit del 7,25% (49) a Justícia i el 4,29% (29) a Interior.
Només amb les dades fins a setembre d’enguany, la CGT ha assegurat que el 71,35% de les peticions han estat interposades per treballadors de la conselleria d’Educació. Són 127 en total.
D’altra banda, el sindicat també ha denunciat que la immensa majoria de les sol·licituds presentades no s’admeten a tràmit i ha apuntat a un increment de les inadmissions en els darrers anys. En aquest sentit, afirmen que mentre el 2019 no s’admetien el 49,09% de les sol·licituds, el 2024 han estat el 74,72%.
Segons les dades analitzades pel sindicat, els principals motius per no admetre aquestes sol·licituds a tràmit serien que les conductes no són constitutives de l’objecte de la denúncia, la manca d’element definitoris i altres.
D’altra banda, ha apuntat que en els darrers cinc anys la comissió d’investigació que avalua les que sí s’admeten a tràmit només ha vist indicis d’assetjament en un 2,4% dels casos.
Reclamen la correcta aplicació del protocol
La Generalitat i els sindicats majoritaris a l’administració pública catalana van aprovar a inicis del 2023 la modificació del Protocol per a la prevenció, la detecció, l’actuació i la resolució de situacions d’assetjament psicològic laboral i altres discriminacions a la feina. El sindicat ha lamentat que aquest protocol “no dona resposta a qui denuncia, no admet a tràmit una majoria de les denúncies i desestima l’indici d’assetjament a la pràctica totalitat”.
Per tot plegat, ha reclamat la correcta aplicació del protocol i ha demanat que la Secretaria d’Administració i Funció Pública revisi a fons els criteris d’admissió a tràmit, deixi de “revictimitzar” les persones que estan patint assetjament i “no encobreixi les persones assetjadores”.
D’altra banda, i pel que fa als centres educatius, el sindicat ha tornat a demanar la derogació del decret de plantilles, el decret d’autonomia de centres i el de direccions en considerar que tots tres “han afavorit conductes autoritàries”.