La pressió social força l’Ajuntament a trencar amb la Copa Amèrica: “No hi veiem sentit”

Valls afirma que la "desconnexió" amb els organitzadors és "amistosa" i les dues parts han complert objectius

L’Ajuntament de Barcelona ha tancat definitivament la porta a acollir una nova edició de la Copa Amèrica de Vela. Així ho ha assegurat el tinent d’alcaldia Jordi Valls en roda de premsa l’endemà que el consistori ho hagi comunicat als organitzadors. Valls ha indicat que no hi veuen sentit i ha indicat que sempre es va plantejar com un esdeveniment “únic” per al 2024. També ha dit que la “desconnexió” amb els organitzadors ha estat “amistosa”, creu que les dues parts han complert objectius i s’ha mostrat convençut que l’esdeveniment ha estat “un èxit”. “Volíem tenir un llegat, una reconnexió amb el mar, una millor reputació”, ha dit. També ha afegit que Barcelona ha transformat la Copa Amèrica i és “la millor edició que s’ha fet mai”.

Publicitat

Valls ha dit que el llegat de la Copa Amèrica previst entre el 2021 i 2024 no pot aportar gaire més si s’allarga fins al 2026 i que la capital catalana té altres esdeveniments previstos. “No depenem d’una activitat”, ha remarcat tot recordant que el 2026 Barcelona serà Capital Mundial de l’Arquitectura i també punt de partida del Tour de França. “La ciutat és atractiva per organitzar coses”, ha dit.

En qualsevol cas, el tinent ha fet una valoració molt positiva d’haver acollit la Copa Amèrica de Vela. Ha recordat que la decisió es va assumir el 2021 amb diversos propòsits, com ara aconseguir “reconeixement internacional” en un context postpandèmia de “desànim” i també en un context polític i social en què el ‘procés’ independentista no va aportar “elements positius en termes d’imatge”.

Segons ell, l’impacte de l’esdeveniment ha estat positiu per a la ciutat perquè ha reforçat la seva imatge internacional, ha accelerat inversions i ha desenvolupat l’economia blava, a més de “popularitzar” els esports de vela i millorar la connexió amb el mar.

Alhora, també ha assegurat que la seu barcelonina ha afavorit la mateixa Copa Amèrica i l’ha millorada. En aquest sentit, ha apuntat que ha estat un èxit, ha estat la primera competició en aigües urbanes i ha destacat la competició femenina, així com la incorporació d’una regata cultural i un programa de difusió de vela escolar.

Segons ha dit, l’assistència al llarg de l’esdeveniment ha estat de 2,5 milions de persones i encara no disposen de les xifres de les persones que han seguit la competició per televisió.

Estudi sobre l’impacte econòmic

Més enllà de la valoració positiva que fa l’Ajuntament de la Copa Amèrica, Valls ha assenyalat que encara no disposen de xifres sobre l’impacte econòmic. Tot i això, ha explicat que s’ha encarregat a la UB un informe, que se sumarà a les auditories obligatòries ja previstes. Un cop es disposi de tota la informació, ha dit, es facilitaran les dades.

Les administracions, en conjunt, han aportat 54 milions d’euros amb IVA inclòs. D’aquests, ha precisat Valls, l’Ajuntament n’ha aportat 10. D’altra banda, preguntat pels 10 milions d’euros promesos com a retorn social per al barri de la Barceloneta arran d’una petició d’ERC, ha dit que la inversió “majoritàriament s’ha realitzat”.

El New Zealand, sobre Barcelona com a seu

Aquest dimarts al vespre l’equip guanyador, que és qui decideix on es farà la propera edició, l’Emirates Team New Zealand, va dir que veu “difícil” augmentar el nombre d’equips participants a la pròxima edició de la Copa Amèrica de Vela a “l’espai disponible” a Barcelona. D’aquesta manera, el tres vegades campió de la prova no descarta poder buscar altres emplaçaments per a la competició número 38. Els participants tenen el “desig col·lectiu” de continuar amb el “creixement comercial” de la Copa Amèrica, en línia amb el que s’assoleix en altre “esports globals líders”. Segons aquest equip, la 37a edició de la prova ha atret 2,56 milions de persones a Barcelona durant els 59 dies que ha durat, entre el 22 d’agost i el 19 d’octubre.

Els organitzadors de l’esdeveniment asseguren que en l’edició hostatjada a Barcelona, la Copa Amèrica ha vist un “creixement significatiu” en diversos fronts. “Com a resultat d’aquests èxits sabem que tenim un nombre de propietats valuoses que volem continuar construint”, ha assegurat Grant Dalton, director executiu de l’Emirates Team New Zealand.

Sobre això, Valls s’ha limitat a dir que si és així ho entenen “perfectament”, que cadascú té els seus arguments i també s’ha posat a disposició de la propera ciutat que aculli l’esdeveniment “pel que faci falta”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes