El Govern celebra que “no hi ha hagut caos” amb els talls de l’R2 Sud

Nadal veu "evident" un "cert canvi" en la mobilitat i diu que caldrà veure si hi ha un "increment substancial" del cotxe

El secretari de Mobilitat i Infraestructures del Departament de Territori, Manel Nadal, ha fet un balanç positiu del primer dia de tall ferroviari a Tarragona i ha assegurat que “no hi ha hagut caos”. Nadal ha dit que és “evident” que s’ha produït “un cert canvi” en la mobilitat, tot i que no ha volgut avançar dades del nombre de viatgers. També ha indicat que caldrà veure si hi ha un “increment substancial” de l’ús de vehicle privat per part dels usuaris, ja que a la capital tarragonina l’afluència d’usuaris s’ha reduït. El secretari ha demanat disculpes als passatgers pels canvis que suposa el pla alternatiu en els seus hàbits. “Les obres del túnel de Roda de Berà són molt necessàries, milloraran el servei de Rodalies”, ha defensat.

Publicitat

Cunit urgeix Renfe a ampliar el servei per evitar el col·lapse de l’R2 Sud durant les obres a Roda de Berà

El govern de Cunit (Baix Penedès) reclama a Renfe que ampliï el servei al corredor sud per evitar el col·lapse que aquest dimarts ha viscut la línia R2 Sud arran de les obres a Roda de Berà. Bona part dels usuaris que han arribat en bus alternatiu a Sant Vicenç de Calders procedents de Tarragona han optat per acabar el recorregut fins a Barcelona amb Rodalies en lloc del tren regional. Això ha fet que els trens arribessin a Cunit en hora punta gairebé plens i que a Cubelles, la següent estació, ja no hi hagués seients lliures. El primer tinent d’alcalde de Cunit, Jaume Casañas, demana doblar el nombre de vagons i que els regionals amb destí a Barcelona parin a totes les estacions fins a Vilanova, on l’oferta de transport és més àmplia.

Casañas ha apuntat que és “compensible” que molts usuaris procedents de Tarragona hagin pujat als trens de l’R2 Sud a Sant Vicenç de Calders degut a les presses del matí, “perquè segurament és el primer tren que han trobat i no han volgut esperar-se a la sortida del regional que els pertocava”.

Això ha omplert els Rodalies més del previst, de manera que a la parada de Cunit -la tercera del recorregut- els usuaris gairebé no podien pujar. A la següent estació, a Cubelles, el volum de passatgers pràcticament impedia el tancament de portes dels trens.

“Al tram entre Sant Vicenç i Cubelles mereixem que els trens vagin bé i els usuaris puguin seure”, ha reclamat Casañas. Per això ha sol·licitat formalment a Rodalies que dobli el nombre de vagons de cada expedició de l’R2Sud en hora punta. També demana que els trens regionals parin a Calafell, Segur, Cunit i Cubelles per ajudar a canalitzar el volum de passatgers d’aquestes estacions inicials.

Casañas ha dit que això resoldria part del col·lapse perquè els passatgers que pugen a Vilanova o a les següents estacions ja disposen de més servei de Rodalies, amb un tren cada 15 minuts. “Esperem poder garantir un servei digne”, ha ressaltat.

“Hem tardat més d’una hora per fer un trajecte que es fa en vint minuts”

Els usuaris afectats pel tall ferroviari que aquest dimarts han arribat a l’estació de trens de Tarragona han exigit que també s’habilitin busos directes a Sant Vicenç de Calders, com els que surten des del centre de la ciutat. És el cas, per exemple, de la Concepció i el Lluís, dos dels usuaris que s’han vist obligats a agafar el servei que fa parada a Altafulla i Torredembarra, perquè l’altre els queda massa lluny. “Hi ha molts busos, però les esperes en aquests dos municipis han fet que arribem tardíssim”, han denunciat. “Hem tardat més d’una hora per fer un trajecte que es fa en vint minuts”, han dit. Ambdós han descrit la jornada de “desastre” i han apuntat que Renfe “és un exemple de prendre decisions malament”.

“Ningú ens ha dit res d’un autobús”

Alexandre i Natalia esperaven aquest dimarts a l’estació de Sants de Barcelona un tren que els portés cap a Port Aventura, però desconeixen que han d’agafar un autobús per fer el tram des de Sant Vicenç de Calders a Tarragona. “Ningú ens ha dit res d’un autobús”, apunta Alexandre, un estudiant francès que enguany estudia a Barcelona i que es queixa que el primer dia de tall de trànsit al túnel de Roda de Berà per les obres del Corredor Mediterrani no ha rebut informació al respecte malgrat haver comprat el bitllet menys de mitja hora abans. Des de l’andana dels qui arriben, Lea ha agafat el tren a Tarragona per anar a Barcelona. “Tot ha estat un caos. Molta gent i molt de xivarri. No s’entén res”, resumeix així el seu trajecte.

Ja des de Barcelona, Lea explica que ha arribat a l’estació de Tarragona a les sis del matí, gairebé una hora abans de l’hora prevista de sortida. El viatge fins a la capital catalana, diu, ha estat “un caos” i l’haurà de tornar a fer a la tarda per tornar a Tarragona.

“Pot ser pel biaix lingüístic, però no ens han dit res sobre que hi hagués un autobús”, diu Alexandre des de l’andana on espera el tren que el porti a Port Aventura. Com ell, Natalia, que també va a Salou, tampoc sabia que havia d’agafar un autobús per arribar-hi. “Podríem haver estat una hora més a casa”, diu davant un tren que ha patit retards coincidint amb el primer dia del tall.

Patricia, que agafa el tren cap a Tortosa, lamenta que amb el tall arribarà més tard. “Si tot va bé”, diu, espera arribar uns 10 minuts més tard de l’habitual, però admet que és un càlcul optimista. “El trajecte en tren és més curt que el d’autobús”, remarca.

Renfe preveu organitzar 611 expedicions d’autobusos amb 30.500 places diàries per superar el tall ferroviari per les obres al túnel de Roda de Berà que han començat aquest dimarts i que s’allargaran durant cinc mesos. El pla alternatiu intenta garantir la mobilitat dels usuaris de les línies R14, R15, R16, R17 i RT2, que connecten el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre amb Barcelona. S’han habilitat dues parades de busos a Tarragona ciutat i a les estacions de tren de l’Hospitalet de l’Infant, Cambrils i Vila-seca, per connectar amb Sant Vicenç de Calders, d’on surten i arriben els trens de Barcelona.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes