Recomanacions La Setmana 2024

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim en dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

S’acosta La Setmana del Llibre en Català i ja tinc a punt alguns llibres que tinc moltes ganes de recomanar-vos! Aquest any la fira literària de llibres en català per excel·lència ha canviat de dates i ubicació: se celebrarà del 20 al 29 al passeig de Lluís Companys de Barcelona i, com sempre, acollirà desenes d’editorials i llibreries que treballen incansablement per aportar el seu granet de sorra en la llengua i literatura catalanes. Vet aquí les meves recomanacions!

Guanyaràs una mar llisa, de Miquel Martín i Serra | Novel·la (Periscopi)

La Gona ara fa temps que no escriu però per a ella sempre ha estat un procés guaridor. És una dona autoexigent i l’inconformisme és el motor de la seva vida. Té una filla, l’Amàlia, entranyable i curiosa de mena. Un bon dia li fa una pregunta sobre uns detalls de la història que va donar el nom d’Espiridió al seu rebesavi, un fet que despertarà la curiositat de la Gona i la portarà a una recerca incansable sobre la veracitat del relat i els orígens familiars.

Miquel Martín ens submergeix en el dia a dia dels corallers de Begur que durant el segle XIX navegaven mar endins amb l’objectiu de guanyar-se les garrofes. Begur batega a cada pàgina gràcies, sobretot, al llenguatge ric i genuí: un laberint de paraules i expressions que ens són molt properes i que ens ubiquen de ple en l’ambient, els carrers i l’estimada Costa Brava. L’autor ens capbussa en el procés d’escriptura i tot el que comporta, i ens fa reflexionar sobre temes com la qualitat del sector editorial i l’auge del turisme.

Tant de no us animeu a salpar de casa vostra a Begur i us deixeu enlluernar per aquesta deliciosa novel·la feta de records, de salabror, de mar i de mots que l’un rere l’altre llisquen fins a arribar a bon port.

Nena, dona, altres, de Bernardine Evaristo | Novel·la (La Segona Perifèria)

Nena, dona, altres són dotze històries de dotze dones negres, angleses, que viuen al Londres actual, contemporani. Les acompanyarem al llarg de diferents moments de la seva vida, o més ben dit, les acompanyarem a sobreviure, perquè són dones que pateixen discriminació pel fet de ser dones i per ser negres. I algunes d’elles fins i tot una triple discriminació a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere.

La novel·la està explicada d’una manera molt enginyosa i amb una tècnica narrativa que crida molt l’atenció i atrau. De sobte, et trobes en una mena de monòleg interior que et ressona tota l’estona a dintre. A més, a mesura que anem avançant ens adonarem que les històries es van relacionant entre si i tot plegat encara agafa més intensitat i força.

Nena, dona, altres esperava que em remogués consciències, i així ho ha fet. Com a dona hi he empatitzat en molts punts, però és cert que pels privilegis que tinc per ser blanca i cishetero, hi ha altres qüestions que em queden lluny i que se m’escapen. Llibres com aquest, doncs, accentuen encara més el meu feminisme i la meva sororitat, igual com pot fer-ho també amb vosaltres.

Nascuda de Venus, de Sònia Lleonart | Novel·la (Rosa dels Vents)

Vaig passar uns anys molt intensos estudiant Història de l’art, amb molts aprenentatges i descobriments que avui guardo impol·luts, enquadernats i arxivats en caixes però també al cor. Retornar-hi sempre és bonic i nostàlgic alhora.

Nascuda de Venus és una història d’amor en molts sentits, però sobretot cap a una mateixa i a la pròpia identitat. La Carla, que és restauradora, se’n va a Florència a treballar en una exposició sobre Sandro Botticelli i la seva musa, Simonetta Vespucci, el rostre angelical que ha passat a la història gràcies a obres com La primavera o El naixement de Venus. El llibre, que va saltant dels segle XV i XVI als anys setanta i a l’actualitat, forma una amalgama de personatges i situacions que giren a l’entorn de la mateixa pregunta: qui era Simonetta Vespucci i per què acaba significant un abans i un després a la vida de la Carla?

És curiós veure com les dones sempre han estat a l’ombra de la genialitat dels homes i les seves proeses i aportacions i, en canvi, han sigut, també, l’origen i el final de molts dels grans misteris de l’univers. També del que ens descobrirà Sònia Lleonart a Nascuda de Venus, un equilibri perfecte entre els amants dels llibres i un bon safareig i els amants de l’art i la història.