El Govern crea l’Observatori de la Cultura de Catalunya per avaluar el retorn social de la cultura

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim en dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

El Departament de Cultura ha anunciat aquest divendres la creació de l’Observatori de la Cultura de Catalunya, una plataforma pública per posar a l’abast de la ciutadania dades relatives a la vida cultural del país i de l’exercici dels drets culturals. Amb participació de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, l’eina pretén donar informació transparent sobre les recursos públics dedicats a la cultura i avaluar-ne els retorn social. La plataforma es nodreix de la informació provinent de les administracions catalanes, dels centres de recerca, de les entitats i els equipaments culturals tant públics com privats i del conjunt de la comunitat cultural del país. Les dades es presenten en diversos formats per arribar a un públic divers.

Segons han explicat en un comunicat, l’Observatori té com a objectiu integrar el conjunt de dades del sector cultural català en un sol canal que permeti millorar i facilitar l’accés a la informació i fer accessibles dades i anàlisi per a la reflexió ciutadana, la generació de coneixement qualitatiu acadèmic, el desenvolupament estratègic dels professionals del sector i el guiatge de les polítiques culturals.

El nou observatori ofereix les dades en diversitat de formats: dades obertes, tabulacions estadístiques, anuaris, informes, estudis, gràfics i mapes interactius, infografies i documents multimèdia. Així, aquesta informació serà vàlida per ser analitzada per tota mena de perfils com persones que es dediquen a la creació artística, a la gestió d’entitats, equipaments i empreses culturals o a la informació i divulgació cultural. També s’adreça a persones que treballen o participen al tercer sector cultural, les vinculades a la recerca i la formació acadèmica, responsables públics i a la ciutadania en general.

El web s’estructura en quatre blocs: Clima cultural, Actualitat, Dades per àmbits i Informes, estudis i recursos.

La creació de l’Observatori està recollida a l’Avantprojecte de llei de drets culturals de Catalunya, que actualment està pendent d’aprovació per part del Govern.

La iniciativa sorgeix d’una petició del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) a algunes de les principal entitats públiques que recullen i elaboren dades i informacions en l’àmbit de la cultura, que hi participen: l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, i el mateix Departament de Cultura.