Barcelona expedienta una setantena de pisos turístics il·legals vinculats a màfies o xarxes organitzades

Lloguen de forma fraudulenta els immobles o els compren per fer-hi activitat turística il·legal de forma "massiva"

L’Ajuntament de Barcelona ha expedientat una setantena de pisos turístics il·legals vinculats a màfies o xarxes organitzades. Durant la primera quinzena de juliol, els serveis municipals van inspeccionar 134 habitatges. D’aquests, en 75 es va corroborar que es feia activitat turística il·legal, ja sigui amb expedients anteriors ja en curs o pisos no identificats fins ara, i 8 d’ells s’han precintat. Darrere de la pràctica totalitat dels habitatges expedientats no hi ha un individu, sinó que els pisos estan vinculats a màfies o xarxes organitzades que porten a terme una activitat turística il·legal de forma “intensiva i massiva”, sigui llogant de forma fraudulenta immobles per portar-hi a terme l’activitat o directament comprant-los.

Publicitat

Segons l’Ajuntament, són estructures mafioses que no només infringeixen la normativa administrativa i turística pel fet de no disposar de llicència d’Habitatge d’Ús Turístic (HUT), sinó que solen concórrer en altres irregularitats. Per exemple, enganyar els propietaris de l’immoble i incomplir les condicions del propi contracte -que estipula que només es permet l’ús d’habitatge de llarga durada-, danys als espais comuns dels edificis o molèsties al veïnat.

També solen cometre evasió i frau fiscal, ja que no paguen els tributs preceptius però cobren tributs de forma fraudulenta com ara el recàrrec de la taxa turística. Altres irregularitats són no comunicar a la Direcció General de la Policia de les persones que s’allotgen a l’habitatge o utilitzar documentació falsa per als contractes d’arrendament.

“Aquest tipus d’infractors existeixen i és difícil de perseguir”, admet la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet. D’acord amb l’Ajuntament, aquests grups professionalitzats han aflorat els últims anys, un cop l’activitat inspectora va neutralitzar l’oferta de pisos il·legals de propietaris particulars. Habitualment mouen grans quantitats de diners, sovint els camuflen a nivell internacional i mantenen una operativa basada en diversos tipus de delictes que és complicat d’aturar només a través de l’actuació sancionadora i disciplinària habitual.

Albert Tomàs, un dels responsables dels equips d’inspecció, explica que el gran problema és que no s’identifiquen amb una única persona, sinó que les xarxes solen operar amb empreses pantalla. Gràcies a la feina feta amb els cossos de seguretat i altres administracions, però, han pogut tenir un ‘mapa’ de les xarxes que operen a la ciutat i s’ha pogut actuar en conseqüència.

“Gairebé tots els pisos es vinculen a xarxes professionalitzades que operen a nivell internacional i no només no tenen títol sinó que acostumen a cometre altres il·lícits o incompliments de la normativa”, explica la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, sobre les xarxes darrere dels pisos inspeccionats.

Treball amb cossos policials i altres instàncies

En el marc de l’activitat ordinària de la Direcció dels Serveis d’Inspecció, aquest any s’han dut a terme 1.214 inspeccions, s’han dictat 944 ordres de cessament de l’activitat il·legal i s’han incoat 491expedients sancionadors.

Posant el focus en els habitatges vinculats a xarxes fraudulentes i mafioses, però, l’Ajuntament va fer a principis de juliol dos dispositius d’inspeccions en barris amb una pressió turística alta i fixant-se en aquells pisos on se sospitava que hi havia activitat il·legal, ja que hi havia indicis que s’havien pogut obtenir, per exemple, a través de queixes del veïnat.

Segons Bonet, el fet que les infraccions siguin tan diverses requereixen d’una coordinació amb altres administracions i àrees de l’Ajuntament per actuar “amb la màxima contundència i des de tots els fronts possibles”. Així, la campanya intensiva d’inspeccions de la primera quinzena de juliol es va fer de manera conjunta amb altres administracions i estaments per poder atacar les diverses infraccions i accions delictives.

D’una banda, del dilluns 1 al divendres 5 de juliol, els serveis d’inspecció municipals van unir esforços amb el cos de Mossos d’Esquadra, que estava fent una campanya d’inspecció d’habitatges d’ús turístic a tot Catalunya per comprovar les notificacions de les pernoctacions.

En el cas de Barcelona, es va acordar inspeccionar emplaçaments situats a Ciutat Vella que l’Ajuntament tenia identificats com a potencials pisos turístics il·legals, quasi tots vinculats a grups professionalitzats.

De l’altra, els dies 15 i 16 de juliol, els serveis d’inspecció municipals van dur a terme, conjuntament amb tècnics dels Districtes, la Guàrdia Urbana i Inspecció de Treball, inspeccions simultànies a pisos pertanyents a dues xarxes organitzades que operen amb pisos llogats amb frau al propietari. Són pisos de barris amb molta pressió turística com la Dreta de l’Eixample, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Nova Esquerra de l’Eixample, Sant Antoni, Sant Gervasi Galvany, el Gòtic, el Raval, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, Horta i la Font d’en Fargas.

En total es va inspeccionar 134 habitatges. D’aquests, en 75 s’hi va detectar activitat turística il·legal, ja sigui amb expedients anteriors, ja en curs, o pisos no identificats fins ara, i 8 d’ells s’han precintat. En tots aquests pisos s’està cursant els procediments disciplinaris i les sancions corresponents.

Pel que fa a la resta, 16 eren pisos turístics on hi havia hagut activitat il·legal i es va comprovar que ja no operen; en 23 no s’hi va poder accedir, i als 20 restants es va contrastar que no hi havia turistes allotjats. L’Ajuntament mantindrà el control sobre els pisos en què no es va poder accedir o no s’hi va trobar turistes, però té indicis que s’hi produeix activitat il·legal.

En tots els pisos en què s’ha comprovat activitat il·legal s’han generat els corresponents expedients de cessament de l’activitat que, si s’escau, acabaran precintats, i amb una sanció econòmica que pot anar des dels 60.000 fins als 600.000 euros en funció del grau de la infracció. També s’ha requerit a les plataformes que desactivin els anuncis actius i a més expulsin de manera permanent els incomplidors. A més, els cossos de la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra han pres nota dels llogaters de tots els pisos per incoar sancionador per incomplir el deure de notificar la identitat dels hostes a les autoritats competents. I es treballarà amb una taula amb l’Institut Municipal d’Hisenda i l’Agència Tributària Catalana per poder procedir al cobrament de la taxa turística que tots aquells habitatges on s’ha trobat activitat turística il·legal.

Paral·lelament, l’Institut Municipal d’Hisenda està investigant en profunditat els deutes generats per les sancions imposades a aquestes xarxes fraudulentes per poder demanar la col·laboració internacional per la detecció de béns o diners fora d’Espanya. En aquest sentit, es posaran en marxa les col·laboracions policials necessàries per portar a terme les accions penals que corresponguin sobre presumptes activitats delictives que es puguin acabar determinant, com ara trencament de precintes, falsificació de documents, evasions d’impostos, etc. I cal destacar la col·laboració dels propietaris dels pisos i dels veïns, que en alguns casos han encetat els corresponents procediments civils per procedir al desnonament definitiu dels grups organitzats dels seus immobles.

En el marc de totes aquestes actuacions, també s’ha detectat que en 19 pisos s’havien fet obres destinades a dividir l’habitatge en habitacions per llogar, suprimint el menjador, i s’han obert els expedients disciplinaris corresponents. També s’han aixecat dues actes per incompliments de normativa de treball, principalment per personal de neteja. Una de les altres situacions identificades és que la majoria dels turistes manifesten que han pagat la taxa turística, ja sigui a través de la plataforma web o en metàl·lic a l’hora d’entrar al pis, un fet totalment irregular tenint en compte que es tracta d’HUT sense llicència.

Una vintena de xarxes organitzades desactivades

Avui dia, l’Ajuntament té identificades 38 xarxes organitzades o multiinfractors, de les quals 22 ja no estan actives gràcies a la tasca inspectora i sancionadora municipal, 6 tenen poca activitat i les 10 restants encara tenen activitat notable. En total, a aquests multiinfractors se’ls ha obert expedients per activitat d’allotjament turístic sense llicència a 812 pisos i s’han imposat 386 sancions i 49 ordres de cessament.

Bonet assegura que l’Ajuntament mantindrà “tolerància zero” amb els pisos turístics il·legals. “Continuarem perseguint l’activitat de manera contundent i inflexible”, afirma. Prova de la feina feta, diu, és el fet que s’hagi desactivat una vintena de xarxes organitzades.

Pel que fa a les dades globals d’inspecció, els últims anys la inspecció municipal ha permès posar fre a l’activitat irregular: des del 2016 s’han imposat unes 10.987 sancions i 10.625 ordres de cessament, i d’uns 6.000 pisos il·legals s’han passat a només entre 300 i 400 anuncis mensuals equip d’inspecció municipal detecta i requereix a les plataformes la seva desactivació immediata. A més, s’han recuperat per a ús de residència habitual fins a 3.628 pisos que feien activitat turística il·legal.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes